Плажовете минават към Министерство на туризма

Концесиите на плажовете вероятно ще преминат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма. Такава възможност вече се обмисля, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова по време на блицконтрол в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия.
Министър Ангелкова представи членове на екипа си и приоритетите в работата на ведомството. Въпросът се обсъжда с вицепремиера Томислав Дончев и министри. Това е процес, който ще се случи в края на 2015 г. - началото на 2016 г., каза министърът в отговор на депутатски въпрос.
Министърът информира още, че се работи по изясняването на правния статут на националните ни курорти, като целта е да се направи оптимизация там и да не се създава впечатлението, че това са "хранилки" за едно или друго управление. Това ще доведе до яснота къде ще отиде туристическият данък, който се събира от общините, за да може да се изразходват целево за туристическа инфраструктура. Министърът напомни за идеята за създаване на Национален фонд "Туристическа инфраструктура и туристически атракции". Предстои да се обсъди най-добрият механизъм, за да може да се използва фондът за проекти, за които няма финансиране от други източници, като например - инфраструктура, пречиствателни станции, указателни табели.
Във връзка с изясняването на правния статут на националните курорти министър Ангелкова каза, че вече са разпратени покани за създаване на експертна група към Националния съвет по туризъм. При обсъждането на този въпрос ще получим отговор за бъдещето на "Слънчев бряг" АД, който от една седмица вече е към Министерството на туризма, обясни Ангелкова.
Министърът съобщи още, че по отношение на визите за руски и украински туристи, вече са проведени разговори с министрите на вътрешните и на външните работи и е създаден механизъм за работа, чрез който да се намери най-добрият вариант за облекчаването на визовите режими и той да отговаря на националното и европейското законодателство и националната сигурност, а и да може туризмът да ги ползва.
По отношение на Турция и зимния туристически сезон вече е започнало издаването на многократни туристически визи за три месеца, издаването става за три дни, ако не се касае за лице, за което има нужда от допълнителна информация от службите за сигурност, коментира министърът.
В министерството има един назначен заместник- министър и това е Бранимир Ботев, който до 13 януари е в болничен, информира министърът депутатите.