Кристалина Георгиева: Всяко българско дете ни е скъпо

Еврокомисарят заедно с Йорданка Фандъкова направиха първа копка на дом за деца, лишени от родителски грижи

"Всяко българско дете ни е ценно. Трябва да правим всичко по силите ни, за да расте то здраво и щастливо, в сигурна и спокойна среда", заяви Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси и съмишленик на проекта, която бе сред гостите, които дадоха старт на строежа на къща за деца, лишени от родителски грижи.

Представители на българския бизнес, неправителствения сектор и институциите дадоха начало на строежа на къща за деца, лишени от родителска грижа. Символичната първа копка на къщата направиха г-жа Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Ангел Ангелов, собственик на Градус и г-жа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За Нашите Деца", предаде Стандарт.

Строежът на къщата е в основата на кампанията „Бъди герой!". Детска къща на фондация „За Нашите Деца" ще подслони деца, лишени от родителска грижа и ще им предостави уютен временен дом в семейство, далеч от потискащата среда на социалните домове.

Според статистиката, страната ни е на първо място в Европа по брой изоставени бебета. В България всяка година около 2000 деца биват изоставени в институции, където живеят в изолация и самота. Детската къща ще даде шанс на бебетата, лишени от родителски грижи, да получат необходимите за всяко дете грижи, топлина и живот в семейна среда.

Проектът Детска къща се организира в партньорство със Столична община, която предостави право на строеж на фондация „За Нашите Деца" за реализиране на сградата.

„Столична община има последователна политика в грижата за хора в неравностойно положение и особено за децата, лишени от родителска грижа. Застанахме зад тази кауза без колебание и се радваме, че своята подкрепа оказаха и други ключови партньори", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.