Марковски: Трябва да има увеличение на санкциите за пияните шофьори

Защитавал съм хирург, който след две сърдечни операции блъска човек

Депутати от ГЕРБ готвят да внесат промяна в Закона за движение по пътищата за шофьори, които карат без книжка. Предвижда се и до 20 години затвор за пияните шофьори-убийци. 

„Тези промени почернените майки ги искахме още преди 3 години. Но тогава ни се отговори, че това е неумишлено и по непредпазливост и няма как присъдата да е от 20 години затвор. Искам да благодаря, че някой се е сетил и отново е повдигнал този въпрос”, заяви в „Здравей, България” Мария Димитрова, майка на убитата на пешеходна пътека Валя.
По думите на Калина Крумова тази тема трябва да е на дневен ред непрекъснато, независимо какво се случва в държавата. „Адмирирам повдигането на този въпрос, но си позволявам една конструктивна критика. Тези предложения са от преди три години и в момента би трябвало да говорим от цял набор от мерки за безопасността по пътищата”, допълни тя.
На въпрос реалистични ли са тези промени адвокат Марин Марковски отговори, че трябва да има увеличение на санкциите, защото катастрофите в много голяма част от случаите са поради алкохол и висока скорост.
По думите му обаче не може да се сравнява едно предумишлено убийство, с едно убийство по непредпазливост. „Защитавал съм хирург, който след две сърдечни операции блъска човек”, даде пример той.
По думите му присъда от 15 до 20 години затвор е малко крайна. „Когато бесят даден престъпник, другите не престават да правят престъпления”, допълни експертът.