Апелативният съд: Не се плашим от нищо, колега Марковски!

Пловдивската Темида отхвърли всички искания на защитата на Лазар Колев

Нито едно от исканията на защитата на Лазар Колев не бе удовлетворено на днешното заседание в Пловдивския апелативен съд. Делото стартира по жалба на единствения подсъдим – Лазар Колев, когото вече две инстанции признаха за виновен за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски.

Адвокат Марин Марковски си позволи да отправи обвинение към пловдивските магистрати, че се страхуват да назначат основна експертиза на ноктите на убитите девойки Христина и Росица, която да установи дали изрязъците са техни или всъщност ноктите са подменени с други. „Не се плашим от нищо, колега Марковски!“, отговори съдия Евдокия Кемалова. „Същото искане сте представили вече 3 пъти пред 3 инстанции, въпреки, че Ви е обяснено, че ДНК експертиза от нокти не може да бъде направена“, допълни тя. Защитникът на Колев продължи да настоява за процедурата като каза, че аргументът на магистрата не отговаря на възможностите на нашите експерти.

По-рано днес Пловдивският апелативен съд прие петорната арбитражна комплексна експертиза по делото. Според нея "У" профила на Лазар Колев съвпада по направените вагинални натривки на Христина Белнейска. Стана ясно още, че е бил изолиран биологичен материал на втори мъж, който може да принадлежи на близък на Лазар по мъжка линия. Извън съдебната зала вещите лица, изготвили документа, казаха за Plovdivutre.bg, че до сега няма разминаване във всичките направени експертизи по делото за убийството на сестрите Белнейски.

Сред разглежданите експертизи е и тази на Иван Иванов, изолирал ДНК-профила на Лазар Колев във вагиналните натривки на Христина и под ноктите на Росица Белнейска.

Понеже количеството генетичен материал е унищожено, петорната експертиза не може да докаже дали неговото заключение е вярно или не, заяви Марковски. По думите му експертизата е достоверна, "ако Иванов е бил добросъвестен".
Заключението просто сумира експертизите, които са направени писмено преди това, обясни Марковски. Защитниците настояват да бъдат представени лабораторните анализи, които съпътстват заключението на Иванов. По време на делото стана ясно, че той не е длъжен да ги пази.

Зааседанието продължава. В момента съдът изслушва пледоариите. Извън залата един от магистратите коментира, че делото вероятно ще продължи и утре. Още не е ясно кога Апелативният съд ще произнесе решението си.