Меглена Кунева: Очаква се около март да има по-сериозен миграционен натиск

Българската страна ще използва най-добрите опити и възможност, която има, за да направи тази граница охраняема

Очаква се около март да има по-сериозен миграционен натиск, повече хората да търсят убежище. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на брифинг в Министерски съвет, съобщи Фокус.
Тя поясни, че от януари ще има служители на Министерство на отбраната, които да се включат с логистика за охраната по границата, които да допълнят усилията на МВР.
„Българската страна ще използва най-добрите опити и възможност, която има, за да направи тази граница охраняема, така че да няма толкова голяма нужда от жива сила, която да се изтегля от страната“, каза още Меглена Кунева.
Вицепремиерът заяви, че темата на оперативното заседание е по предложение на вътрешният министър Веселин Вучков, защото по думите й това е министърът с най-голямо натоварване, когато става въпрос за сухопътната граница. „Направихме необходимото, за да може координацията да е ясна“, заяви още тя.

"По отношение на транспортната логистика решението на това оперативно заседание беше Министерство на отбраната от 1 март да поеме транспортиране на патрулите, които отговарят за зелената граница България-Турция",  това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков относно ситуацията по границите.
„Разгледахме и моето предложение за назначаване на 700 нови щата на гранични полицаи. Първата седмица на януари ще преценим какви обеми ще бъдат тези щатове“, заяви Вучков.
„Обсъдихме като решение изграждането на пътна логистика и успоредно на границата и подстъпите към нея. Отношение в това ще има и Министерство на земеделието и храните, заради териториите, които има“, каза още министърът.