Подготвят "синя стая" в Плевенския окръжен съд

В помещението ще се провеждат разговори от психолози с непълнолетни деца, пострадали от насилие или извършили престъпление

Окръжният съд в Плевен се подготвя за участие в пилотен проект за изграждане на така наречената "синя стая". Искането е получило одобрение от Министерството на правосъдието, съобщи съдия Александър Григоров.

В новото специализирано помещение ще се провеждат разговори или разпити от психолози с непълнолетни и малолетни деца и младежи, пострадали от насилие или извършили престъпление, които в този момент не трябва да срещат представители на полицията, прокуратурата и съда, поясни Григоров. Служебните лица ще бъдат свидетели на разговорите зад стъклен прозорец, позволяващ видимост само в една посока - към детето. Григоров заяви, че са получили подкрепа от местната община и областната администрация, които са предложили подходящи стаи, намиращи се извън Съдебната палата.

Председателят на съда смята, че е възможно през тази година чрез финансиране по българо-швейцарска програма, идеята да бъде осъществена, което ще бъде стъпка в правилната посока за подобряване правораздаването в сферата на младежкото правосъдие.

Делата в съда се сканират и  достъпът до тях е улеснен по електронен път, каза съдия Григоров. Той допълни, че нямат проблем със системата за случайното им разпределение - изправността на техниката се проверява ежемесечно, предаде БТА.