Общината за пореден път спаси болницата

Според прокуристът на здравното заведение има шанс за излизане от кризата

Община Стара Загора ще преведе 80 000 лв. целева субсидия за покриване на част от задълженията на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“-Университетска към газоснабдителното дружество „Овергаз изток“. Това съобщи днес д-р Йовчо Йовчев, прокурист на болницата. Изявлението му бе в отговор на изпратеното днес до медиите съобщение от „Овергаз изток“, че от 15 януари ще бъде спряно подаването на газ към най-голямото областно здравно заведение заради неизплатени задължения, съобщава nbp.bg. По този начин пациентите на болницата отново щяха да останат на студено.
"Към момента дълговете ни към „Овергаз“ са в размер на 220 000 лв. Част от тях са просрочени от месеците април, септември и октомври. За ноември има изплатена сума от 75 000 лв., фактурата за която е преведена на 19 декември. На 5 януари получихме писмо от дружеството, в което ни уведомиха, че ще спрат подаването на газ, ако не се изплатят всички задължения. Направихме среща с Живко Тодоров и Емил Христов, на която обсъдихме вариантите за излизане от конкретната ситуация и от кризата в болницата. Надяваме се да постигнем споразумение с „Овергаз“ за циркулярно изплащане на задълженията до началото на следващия отоплителен сезон. С 80-те хил. лв. и със средствата, които ще получим в края на януари от РЗОК, ще покрием повече от 60% от дълговете към „Овергаз“ и ще подпишем споразумението с дружеството, каза д-р Йовчев. Той изрази надежда, че ще има разбиране от отсрещната страна и болницата няма да бъде оставена без отопление и изказа благодарности към общинското ръководство.
Д-р Йовчо Йовчев заяви още, че има шанс за излизане на потъналата в дългове към фирми и доставчици болница от кризата. По думите му за 1 месец са успели да нормализират доставките на консумативи и документи на 90%. За декември за първи път заработката на болницата е била по-висока от предишни месеци. От 1-2 седмици е намаляла и вълната от запориране на сметки. В Спешния център са заработили приемни денонощни кабинети по вътрешни болести, хирургия и педиатрия. Вече има мобилна връзка между реанимобилите и Спешния център за по-добра координация и по-бърза реакция при превеждането на спешните случаи, подчерта прокуристът. Той допълни, че се работи усилено за възстановяване на инвазивната хирургия. "Надявам се тя да стартира с новия рамков договор, който вече е подготвен", допълни той.
„Това е последния път, в който помагаме на болницата. Нямаме законово основание да превеждаме средства на лечебното заведение. Виждаме какво е положение в болницата и не можем да останем равнодушни, затова го правим", каза от своя страна пред Дарик кметът Живко Тодоров. Той допълни, че единственият вариант е държавата да застане зад болницата си.
„Ние направихме доста. Болницата дължи почти 1 000 000 лева за местни данъци и такси, които не изискваме. Няма да е нормално да запорираме сметките", допълни Живко Тодоров.
Задълженията на МБАЛ „Киркович“ са за 21.5 млн. лв. От тях просрочени са 20 млн.лв.