Разбиха група за поръчкови убийства и палежи на коли в Пловдив

Наско Райфъла е "поръчал" д-р Аргир Гяуров и палежите на колите на екс депутата от ГЕРБ Антоний Йорданов

Собственикът на частната Бърза помощ в Пловдив - Атанас Червенков, познат в града като Наско Райфъла, е поръчал убийството на свой конкурент в медицинския бизнес. Това съобщи на брифинг лично главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Райфъла е поръчал срещу цена от 20 000 лева убийството на д-р Аргир Гяуров. Лекарят и собственик на медицинския център "Хипоталамус" беше намушкан 9 пъти в гърба на 12 февруари 2014 г., но оцеля. Тъй като поръчката не е изпълнена напълно, Райфъла е изплатил на наемниците само 10 000 лева.

Атанас Червенков – Райфъла е и поръчителят на палежите на седем автомобила. Сред поръчаните коли са четирите луксозни джипа от автопарка на бившия депутат Антоний Йорданов - Шкода Октавия на бившата му приятелка Павлина Хараланова и линейка на медицинския център на Гяуров. Между 2000 и 4000 лева е струвала поръчката за един палеж на автомобил.

Райфъла е задържан в жилището на негов роднина. При ареста му е направил опит да скочи и избяга през терасата. За опита за убийство и палежите на коли са задържани общо шестима, като четирима остават в ареста, а на другите предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Групата е извършила палежите през периода от 2003 до миналата седмица, когато за втори път бяха подпалени 2 от колите на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов. По думите на окръжния прокурор Румен Попов, извършителите са млади хора, неопитни, които са правили престъпления само за пари. Попов заяви, че нивото на престъпниците е паднало изключително много. Един от задържаните от престъпната група е член на фенклуб на пловдивски отбор, но в случая това няма отношение към престъпленията, заяви шефът на пловдивската полиция Пламен Узунов.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отказа информация за убийството на Димитър Стоянов - Лудия.

Атанас Червенков е известен в Пловдив като собственик на частната бърза помощ, МЦ "Хипократ" и пазара на улица "Младежка", управлява и други бизнеси.Той бе сред основателите на пловдивската организация на ПП "България без цензура", но напусна партията на Николай Бареков  с мотива, че "ББЦ е корпоративно предприятие, в което се наливат пари, за да се произведе политика, тип "Бързо хранене"".

Преди година бе направен опит за отвличането на двете деца на Райфъла с предполагаемо искане на подкуп от над 500 хиляди лева. По думите на Червенков тогава той търсил помощ и съдействие от Бареков, защото знаел, че е близък с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, с когото си говорили на малко име.