ДКЕВР: Поскъпването на тока е неизбежно

Необходим е нов закон за ДКЕВР и смяна на състава на комисията, смята депутатът Мартин Димитров

Поскъпването на тока е неизбежно. Това заяви пред bTV председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. Тя допълни, че вероятно поскъпването на електроенергията ще е от юли. Преди това регулаторът ще поиска точни разчети от дружествата, за да прецени с колко да е повишението на цените.

По повод двойните сметки за ток, които получиха някои от абонатите шефката на ДКЕВР каза, че това е трябвало да се случи не сега, а през лятото, когато по принцип хората плащат по-малко.

Ситуацията с двойните сметки е спокойна, имаме само 9 жалби, коментира Тодорова. По думите й трябва да се смени методиката на отчитането.

"Ако се отнемат лицензите на ЕРП-та, ще трябва да влезе друг доставчик, който да продава на крайния клиент стоката си. В тази държава има някакви правила и ако няма респект от държавата, очевидно всеки монополист може да прави каквото си иска". Такова е мнението на депутата от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, изразено в ефира на Нова телевизия.
От Патриотичния фронт отново повдигнаха въпроса за това дали трябва да се отнемат лицензите и на трите електроразпределителни дружества на територията на страната.

Веселинов допълни, че има започната процедура за отнемане на лицензите и на трите ЕРП-та още преди една година. Въпросът обаче е, че по нея нищо не се прави.

"Няма никакъв респект от контролните органи в държавата. Ако бяха глобявани достатъчно, никога не биха си го позволили", на мнение е депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Според него евентуално отнемане на лиценза не би било толкова страшно за ЕРП-тата, тъй като това означава, че те остават собственици, но управлението се поема от служебно назначени хора.

"Глобяването е в правомощията на ДКЕВР. Ние можем да поискаме от регулатора да продължи с проверките и да наложи глоби, но това е независим орган. Това, което можем да направим, е да има нов закон за ДКЕВР и е логично част от състава й да бъде сменен", поясни Димитров.

"Държа да бъде направена проверка на инвестиционната програма на ЕРП-тата и разходите, които ДКЕВР им е одобрил. Преди години бяха открити много нарушения", коментира още реформаторът.

"Държавата трябва да накара един монополист да изпълнява задълженията си. Масови са случаите, в които инкасаторите не минават с месеци и пишат прогнозни суми. След това се получава така, че при изравняването плащаме проценти от предишни сметки", коментира Искрен Веселинов и подкрепи тезата на Димитров, че ако няма държавна реакция, всеки монополист ще е свободен да прави каквото си иска.

Една от най-често срещаните грешки е смяната на електромер, без да присъства собственикът. Огромна част от хората се жалват и от два-три пъти завишени сметки в сравнение с миналата година. Подаването на по-ниско напрежение пък означава по-голяма консумация. Така обаче съществува риск и за електроуредите да бъдат повредени, обясниха гостите в студиото.