Москов: Въвеждаме ясни критерии, свързани с оценка на здравните технологии

Здравното министерство договаря ново рамково споразумение с фармацевтичната индустрия

В момента сме в процес на изработване на цяла система от алгоритми и индикатори за качество. Това ще бъде свързано и с политиката, която държавата и НЗОК ще води по отношение на лекарстватаа. Въвеждаме много ясните критерии, валидни за по-голямата част от останалия свят, свързани с оценка на здравните технологии, с фармако-икономически анализ, т.е. оценка цена-ефект. 

Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов, който говори пред Американската търговска камара на тема "Приоритети на българското правителство през 2015 година": Политики и мерки за икономически растеж, привличане на инвестиции и изпълнение на оперативни програми", предаде Агенция "Фокус".

"Преминаваме постепенно като поредица от законови действия и като система от критерии - от плащане за дейност, към плащане за резултати. В разговора с цялата фармацевтична индустрия, влизаме в диалог и ясно сме ѝ казали, че не гледаме на нея нито като на враг, нито като на приятел, а като на партньор, с когото да договорим дългосрочни взаимоотношения, в които да е запазен интересът на пациента и индустрията да вижда ясните параметри на възможността да се разраства и да предоставя на българските граждани качествени медикаменти", заяви здравният министър.

Той информира, че в момента са в процес на договаряне на рамково споразумение с фармацевтичната индустрия, което да обуславя бюджет на предксазуемост и ясние параметри на възможности за разрастване на добри научни постижения във фармацевтичната индустрия. "В рамките на следващата седмица очакваме да финализираме това споразумение и то ще бъде дългосрочно. От една страна, то дава стабилност на разходите и прогнозите за разходи от здравеопазването, а от друга - ясен план за бизнес развитие на индустрията", добави Петър Москов.