19-годишен бежанец почина в лагера в Пъстрогор от менингит

Младежът от Сирия имал изписани лекарства, но не се знае кой лекар у нас го е лекувал

19-годишен сириец е починал от менингит в леглото си в центъра за бежанци в с. Пъстрогор.

За по- малко от седмица младежът търси два пъти медицинска помощ. Прегледан е от лекар, съобщи БТВ. Не се знае за какво е лекуван, тъй като по документи този пациент дори още не фигурира в листата на личния си лекар. Причината е, че бежанският център подава към здравната каса списъка с новите пациенти в края на месеца.

19-годишният Халед Хасан пристига в центъра в Пъстрогор на 14 януари от Елхово. Изследван е за инфекциозни болести и, според персонала, е бил здрав. Седмица по- късно търси медицинска помощ

Медицинската сестра в центъра разказва пред телевизията, че младежът е бил с висока температура , със силни болки в главата, болки в ушите. Изпратен е при личен лекар. Такъв за всички бежанци в Пъстрогор е д-р Бахчеванова в Свиленград. Тя заявява, че не е преглеждала такъв човек. В стаята на младия мъж обаче има рецепти и лекарства.

Момчето издъхва вчера през нощта. Спешните медици само констатират смъртта. Диагнозата - вирусен менингит поставя съдебния лекар при аутопсията. РЗИ е разпоредила спешна дезинфекция на центъра и денонощно медицинско наблюдение на съквартирантите на починалия младеж. Причината за заболяването ще бъде доказана след резултатите от микробиологичните изследвания следващата сряда.