Сбогом, господин Президент!

Гвардейци внесоха ковчега с тленните останки на президента Желю Желев

Ковчегът с тленните останки на президента Желю Желев беше внесен от гвардейци в храм "Св. Ал. Невски" в София.

С военни почести и траурен камбанен звън тялото на президента Желев бе внесено и положено в патриаршеската катедрала. Дъщеря му Станка избухна в сълзи, докато гвардейците полагаха ковчега, а епископ Тихон отиде да я успокои.

Държавни и правителствени ръководители, общественици, дипломати и граждани пристигнаха по-рано в храма за поклонението пред тленните останки на президента Желю Желев.

Опелото ще бъде отслужено от патриарх Неофит, след това прощално слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев. Трима президенти присъстват на поклонението – македонският Георге Иванов, албанският Буяр Нишани и косовският - Атифете Яхяга.

Днес е Ден на национален траур в памет на първия демократично избран президент на България Желю Желев, който почина внезапно на 30 януари.

Държавният протокол на България изисква погребение на президент да се прави с държавни почести.

Елементите на траурната церемония включват обявяване на време за поклонение на граждани в присъствието на почетен военен караул в зала "Света София", когато залата е предоставена за тази цел от ръководството на Народното събрание; полагане на венци в залата; обявяване на време за поклонение на официалните лица; траурно слово или слова; осигуряване на почетен граждански караул от официални лица с траурни ленти на лявата ръка; поднасяне съболезнования на близките; подписване в траурната книга.

След края на гражданското поклонение се организира официален кортеж до мястото на погребението; опело по желание на близките на покойника и на място, посочено от тях; погребение според желанието на близките в тесен семеен или в по-широк кръг; изпращане на покойника с военни почести. Конкретният сценарий и действия по траурната церемония се съгласуват с близките на покойника. Организацията на траурната церемония и маршрутът се съгласуват със Столичната община или с друга община, ако траурната церемония не се извършва в София, със Светия синод на Българската православна църква или друга религиозна институция, Националната служба за охрана и с други служби, имащи отношение към траурното събитие. Националните медии оказват съдействие за уведомяване на обществеността.

Най-вероятно покойният президент Желю Желев ще бъде погребан в Боянските гробища близо до дъщеря си Йорданка, тъй като близките му са пожелали погребение в тесен семеен кръг.