ВКС оневини окончателно Цонев, Попов и Сантиров

Налице е провокация към подкуп, заявяват магистратите

Върховният касационен съд окончателно оневини по обвинението в даване на подкуп бившия министър на отбраната Николай Цонев, бившия финансист Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. 

Съдът коментира критично работата на прокуратурата по делото, включително и качеството на протеста срещу двете оправдателни присъди на Софийския градски и Софийския апелативен съд. Магистратите определят като хаотични аргументите в протеста и признават, че са изпитали затруднение при установяване на прокурорските възражения, предаде БНР.

Делото е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя Петьо Петров, сега шеф на Столичното следствие, става ясно от мотивите на върховните съдии. Това обаче не е изследвано от прокуратурата, която на три съдебни инстанции твърдеше, че подсъдимите са предлагали пари на Петров, за да смачка разследване срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. Затова следователят е получил 20 хиляди евро подкуп. 

Съдът смята още, че настоящият шеф на Столичното следствие е действал под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение. 

Съдиите Татяна Кънчева, Биляна Чочева и Юри Кръстев подробно излагат аргументите си, за да приемат, че е налице провокация към подкуп, като не визират проведените и записани разговори между подсъдимите и Петьо Петров. Тримата върховни съдии са категорични, че още при първоначалните контакти между тях идеята за даване на подкуп е била на Петьо Петров.