Съдът в Пазарджик решава за ареста на обвинените в радикален ислям

Пазарджишкият окръжен съд гледа искането за промяна на мярката задържане под стража на Ахмед Муса Ахмед и други петима души, задържани по време на мащабната акция на ДАНС за разпространяване на идеите на "Ислямска държава" и за проповядване на антидемократична идеология.

Адвокатите ще поискат постоянният арест да бъде заменен с "подписка" или "парична гаранция". Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев и Ерджан Смаил са в пазарджишкия следствен арест от 30 ноември 2014 година. Съдия Ирина Джунева определи най-тежката мярка - задържане под стража, тъй като има обосновани предположения, че Ахмед Муса и хората му са разпространявали идеите на "Ислямска държава" и са пропагандирали антидемократична идеология с призив към война с крайна цел  налагането на халифат.

Определението на пазарджишките магистрати бе потвърдено и от Повдивския апелативен съд. Единствено Александрина Ангелова - жената в групата, която се е занимавала с превод на пропагандна литература, не е пожелала промяна на мярката ѝ.

Окръжният съд в Пазарджик ще заседава днес от 14 часа за разглеждането на искането на шестимата задържани. По предварителна информация те няма да присъстват в съдебната зала и ще бъдат представлявани от адвокатите си.