Горанов събра шефовете на парламентарните групи

Обсъждат новия дълг и проблемите в енергетиката

Финансовият министър Владислав Горанов дойде в Народното събрание и привика на среща ръководствата на парламентарни групи. Финансист номер едно иска да обсъди с депутатите належащите проблеми на държавата като новия дълг, проблемите в енергетиката.

На днешното си заседание депутатите трябва да гласуват ратификацията, с която се дава възможност на правителството да изтегли 16 милиарда евро дълг. Паралелно с това БСП лява България организира протест срещу това решение.

Парламентарният шеф Цецка Цачева успя обаче да отложи дебата и гласуването в рамките на седмичната програма на депутатите от втора към пета точка.

Вчера на сайта на парламента бе публикуван първоначалният вариант за работна програма на народните избраници, според която като точка втора те трябваше да се захванат с ратифицирането на споразумението за тегленето на нов външен дълг от 16 млрд. лева. Тази новина накара левицата бързо да организира протест с начален час 10.30 часа и призова всички недоволни от поемането на нови дългове за поколения напред да се съберат около сградата на властта.

Тази сутрин обаче парламентарната шефка изненада социалистите и предложи за гласуване нова програма за работа на депутатите. Според нея дългът е като пета точка от седмичната програма, а преди това са включени промени в състава на постоянните комисии, избор на нов зам.-председател на 43-то НС на мястото на Росица Янакиева, промените в Закона за защита от дискриминацията, както и приемането на правила за избор на нов управител на НЗОК.