"Тошиба" увеличиха капацитета на два енергоблока в ТЕЦ2

Мощността на блоковете от 210 мегавата достигна 232 мегавата

„ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД и японската компания „Тошиба” отбелязаха завършването на проект „Увеличаване на мощността на турбини за блок 5 и блок 7".

На церемонията в централата присъстваха: посланикът на Япония в Република България Н. Пр. Такаши Коидзуми, старши вицепрезидентът на „Топлоенергийни и водноенергийни системи и услуги” – „Тошиба” Йошихиро Абуратани и заместник- министърът на енергетиката Николай Николов.

В резултат на реконструкцията и модернизацията на енергоблоковете е увеличена мощността на блоковете и от 210 мвт достигна 232 мвт.

Удължен е експлоатационният живот на съоръженията с 20 години и повишен коефициентът на полезно действие на котлите. Относителният разход на условно гориво за произведен мегаватчас се намали значително вследствие на увеличения вътрешен коефициент на полезно действие на блоковете.

Реализирането на мащабния проект доведе и до повишаване общата електрическа мощност на централата - 1620 МВт, съобщиха от пресцентъра на ТЕЦ 2.

Рехабилитацията на двата енергоблока е част и от цялостното намерение на ръководството на държавния ТЕЦ да се унифицират всички парни турбини на блокове от 5 до 8, което ще доведе намаляване на производствените разходи за поддръжка, ремонт и резервни части. Освен това направените подобрения гарантират гъвкавост на централата при осигуряване на резерв за електроенергийната система на страната.

През последните 10 години успяхме да модернизираме осем блока в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД, в това число и блокове 5 и 7, отбеляза по време на церемонията старши вицепрезидентът на „Тошиба” Йошихиро Абуратани.