Цената на Втория гребен канал може да падне с 15 млн. лева

Не е нужно и изсичането на 4000 дървета, според проекта на арх. Валентин Маринов

Вторият гребен канал в Пловдив може да бъде изграден само с 3.5 млн. лв. Това твърди проектантът на съоръжението арх. Валентин Маринов, който представи днес идейната разработка на проекта. По думите на проектанта не е нужно за изграждането на канала да се изсичат хиляди дървета.

Срещата бе организирана от депутата Славчо Атанасов, през чийто мандат като кмет започна разработката за изграждането на дублиращия канал. Днес Атанасов заяви, че когато е подписвал заповедта за изграждането, не е предполагал, че цената на втория канал ще бъде 15 млн. Лв, както беше гласувано от Общинския съвет.

За Втория гребен канал бе проведен конкурс, в който арх. Маринов участва с друг вариант на проект, който бе отхвърлен от общинската комисия. В крайна сметка съоръжението ще се изгражда по проекта на арх. Васил Шилев. Днес арх. Маринов обаче представи вариант на проект, който според него досега не е бил известен на обществеността, но ще струва много по-малко и ще пощади природата.

Идеята на арх. Маринов е да се коригира речното корито, като се построи подпорна стена на реката с дължина 2 км. Според проектът му няма да е нужно изсичането на  близо 4000 дървета в защитената зона „Натура 2000”.

Кметът Иван Тотев също бе поканен на срещата, но не се появи. Вчера той бе категоричен, че няма да ходи "на никакви презентации, защото за Втория гребен канал всичко е ясно".