Възможно е понижаване на цената на тока, прогнозира Байрактаров

Може да се стигне до наказателна процедура срещу България заради липсата на право на "развод" с Топлофикация

Най-вероятно много скоро ЕК ще открие нова процедура срещу нас, тъй като нарушаваме именно европейското законодателство, а то е с наднационално действие. Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров във връзка с отхвърленото от пленарна зала предложение на патриотите в Закона за енергетиката – хората, които не желаят парно, да не плащат за общи части, предаде репортер на Bulgariautre. Предложението даваше възможност за прекратяване на правото на топлофикационните дружества да събират такси от собственици на имоти, през които преминават тръби или които са задължени по досега действащите закони да заплащат отоплението на т.нар. общи части.

Байрактаров посочи, че е силно разочарован от поведението на голяма част от народните представители, защото не защитили евроатлантическите ценности. "През 2013 г. по тези текстове имаше открита процедура за наказание на България за несихронизиране на европейското и българското законодателство. След като Законът за защита на потребителите беше променен, беше редно тази промяна да бъде въведена и в Закона за енергетиката. Явно енергийната мафия е все още много силна и оказа влияние в народното представителство", обясни депутатът.

Той посочи, че по този начин влизаме в парадокс. "Според Закона за защита на потребителите, ако ви е предоставена услуга, която не сте поискали, не сте длъжен да я заплащате, а този, който ви я е предоставил, подлежи на санкция глоба, която е в различни размери, които никак не са ниски", добави той.

По думите му потребителят е защитен от европейското законодателство и никой не може да му предоставя услуга, която той не е поискал. "Народните представители дори не знаят какво гласуват в момента. Ние дори вкарваме в колизия собственото си законодателство", възмути се Димитър Байрактаров.

По отношение на становището на Топлофикация, че дори без да се ползва парно, от тръбите, които минават, все пак се излъчва топлина, депутатът поясни, че в 21 век това изобщо не може да бъде аргумент. "В 21 век, когато говорим за технологии, които постигат 100 % топлоизолираност, не е никакъв проблем на топлофикациите да си направят топлоизолация на тръбите, които преминават и няма да имат загуба. Топлофикациите все още спекулират с балансираното подаване на топлоенергия.

Една сграда е със заложена проектна мощност, която никога не се използва в пълен капацитет. Ако аз и комшията се откажем от ползването на това, това означава, че топлофикация трябва да намали и топлоподаването", заяви Байрактаров.
Според него проблемът е, че на топлофикация й е изгодно да се подава топлоенергия на пълна мощност, а ние да плащаме, независимо дали ползваме топлоенергията или не.

"Никой не може, според европейското законодателство, да ви задължава да ползвате услуга, която не сте поискали. Това е европейски закон, който е с наднационално действие", поясни Димитър Байрактаров.

Той добави, че няма по-лесна мярка от тази да приложиш стария римски принцип "Разделяй и владей" – да настройваш съсед срещу съседа и да казваш, че ако вие се отказвате и не желаете да ползвате дадена услуга, ще я плаща вашият съсед.
Байрактаров определи като абсолютно несъстоятелни твърденията, че е възможно да се вдигнат цените на тока вследствие на промените в Закона за енергетиката. "Нещо повече – ревизията, която се провежда в енергийния сектор, вече започва да дава своите резултати. Преди ден ДКЕВР излезе с официално изявление, че повишаване на цена на тока няма да има", добави депутатът.

Димитър Байрактаров прогнозира, че може да се стигне до понижаване на цената на тока, защото данните от проверката, които започват да се систематизират, показвали наличието на такава възможност.