Младежки център за спортна София отвори врати

През идните 3 години София ще организира 365 регионални надпревари, 32 градски и 12 национални

Младежки образователен и информационен център "София - европейска столица на спорта 2018 година" беше открит днес. Информационният център се намира на бул. "Михай Еминеску" 5, точно срещу Румънското посолство. Той е оборудван с техника за презентации и провеждане на различни образователни събития.

Тук ще се предоставя информация за цялата програма на "София - европейска столица на спорта 2018 година", както и новини за спортни и училищни събития, ще се организират посещения на ученици и студенти, съобщиха от Столична община.

На церемонията и водосвета бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Общинския съвет Елен Герджиков, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, евродепутатът Андрей Ковачев, който поде инициативата и бе определен за официален делегат на ACES в София и пристигналият за случая председател на ACES Europe Джан Франческо Лупатели.

Центърът ще бъде и щаб квартира на Организационния комитет с председател Елен Герджиков и секретар Анатоли Илиев.

Фандъкова подчерта, че приоритет в инициативата е изграждането на спортната инфраструктура на столицата.

През идните 3 години София ще организира 365 регионални надпревари, 32 градски и 12 национални.

До 2017 г. столицата трябва да има 100 км велоалеи, още 2 спортни зали, ледена арена в "Младост" и многофункционален комплекс в парк "Възраждане" на стойност над 3 млн. лева.

В плановете влиза изграждането на 24 фитнес площадки на открито на стойност 400 000 лв. и поставянето на тенис маси в парковете за 60 000 лв.

"Общо около 5 500 000 лв. по различни програми ще инвестира Столичната община за спортни съоръжения и площадки", каза Йорданка Фандъкова.

Предвидени са 5 курса за обучение на учители, реализация на 4 детски програми, 45 събития в партньорство със спортни клубове и федерации, организиране на 28 младежки дейности, форуми, кампании и образователни проекти.

Планира се в спортните събития да участват над 15 000 души, а ученическите игри да бъдат в 8 спорта в три възрастови групи.

Следващите непосредствени стъпки са избор на лого на кампанията, стартирането на уебсайт, който в момента се изгражда като инфомасив за възможностите за спорт в столицата.

По-рано през деня в сградата на Столична община се състоя Конференция на тема "Спортът в свободното време и развитие на градската инфраструктура" като част програмата на "София европейска столица на спорта 2018 година".

Тази година евростолица на спорта е Торино, през 2016 - Прага, а през 2017-а - Марсилия.