Сърница отново скара ГЕРБ и ДПС

Партиите са на балотаж на изборите за кмет на общината

Най-младата българска община – Сърница – отново стана повод за караници в парламента, предаде репортер на Bulgariautre. Темата подхвана лидерът на ДПС Лютви Местан, който излезе на парламентарната трибуна, за да представи декларация от името на парламентарната му група.

"На първият тур на изборите в община Сърница всички в тази зала получихме много сериозен урок по голяма политическа култура от една малка община", отчете Местан. Според данни на партията му се оказало, че избирателната активност не била 74%.
"Право на вот са упражнили почти всички жители на общината. Избирателите са упражнили своя вот със съзнанието, че отново ще живеят заедно като комшии и след като изборите отминат", заяви лидерът на ДПС.

Местан добави, че резултатите от вота на първи тур не са изненадващи за партията, след като кандидатът на ДПС е пръв с огромно предимство. "Става ясно, че кандидатите на управляващите партии губят битката на полето на политиката и изтърваха нервите си. Нашият призив между първия и втория тур е да представим спокойно идеите си, без агресия, защото сърничани са доказали, че имат висока политическа култура", поласка той жителите на общината.

"Съжаляваме, че не бяхме чути. След като политическите аргументи се оказват недостатъчни, прибягнахте до неполитически средства, натиск, който от вчера придобива елементи на репресия. Стигнахте дотам и деца да използвате за целите на предизборната си пропаганда", обърна се той към представителите на ГЕРБ.

Местан определи като брутално и антихуманно отношението на директора на Горското държавно стопанство в Сърница, който със свое уведомление предупреждавал жителите на махала Селище, с писмо от 18 март, че им дават 24 часа да потърсят друг доставчик на електроенергия, а на 20 март електрозахранването ще се прекъсне, "защото тези хора са били уличени, че са подкрепили кандидата на ДПС. Ние не знаем за кого са гласували тези хора", подчерта Местан.

"Позволих си да извадя снимка от сайта на ГЕРБ. Въпросният Чолаков е зад гърба на Цветанов. Той е автор на мракобесното писмо. Твърдите, че ДПС лъже, защото нямало да се прекъсне тока. Защо лъжете? Не може служителите, стоящи зад вашия гръб, да отиват при избирателите и най-нагло да им казват – ДПС да ви даде ток", възмути се председателят на ДПС.

"Ако сме го докарали дотам – парламентарна партия да дава ток, ще го направим, но даваме нещо по-важно – свободата на сърничани да гласуват по своя съвест и с разума си", заяви Местан. "Стигнахте дотам и деца да използвате за целите на предизборната си пропаганда, а ние имаме сигнал от училище, че децата им са откъснати от учебния процес", добави той.
Според него, политика, лишена от хуманизъм, губи своя смисъл. "Ако така мислите да правите изборите през есента, ще настояваме за пълно наблюдение на изборния процес", закани се Лютви Местан.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева веднага реагира, като заяви, че е втрещена от изказването на Местан, тъй като той направил преразказ на това, което правят ДПС в смесените райони. "Когато няма ДПС, няма да има пенсии, социална политика, няма да има нищо, дори продуктите, които се дават от БЧК, пак се дават от ДПС. Този, който не гласува за ДПС, няма да му изчистят пътя", описа народният представител.
Караянчева даде за пример случай отпреди няколко дни, когато е било бедствието в Кърджали. В едно от селата бил занесен генератор, а в тези, където е гласувано за ГЕРБ, не е имало ток.

"Само преди два дни кметовете на засегнатите общини в Кърджали и Смолян бяха при министър-председателя и те са от ДПС. Въпреки всичко, министър-председателят покани всички общини – да се види какво може да се направи, независимо дали са от ГЕРБ, ДПС, БСП. Така се работи", подчерта Цвета Караянчева.
Тя обясни, че родопчани са много разумни и естествени хора.
"Това политиканстване настройва хората, да се настрои някой срещу някого. Хората са мъдри и ни гледат сеира. Благодарение на тази разумност, се пази етническият мир, а не за това, че ние тук си вадим кирливите ризи. Българските граждани са изключително разумни и трябва да вземем пример от тях", заключи Караянчева.