Повече от 300 изпълнители идват в София за „Европейски музикален фестивал”

Основен акцент е гостуването на британският камерен ансамбъл Academy of St Martin in the Fields

В София от 25 март до 10 юни ще се проведе „Европейски музикален фестивал”. Събитието се осъществява благодарение на музикална агенция „Кантус Фирмус” /ЕМФ/. Тази година в неговото 15-то издание участие ще вземат повече от 300 изпълнители от 10 страни, предаде БНР.

„Има 15 събития в рамките на повече от два месеца, като в тях са застъпени различни жанрове. Целта на ЕМФ винаги е била той да бъде изпълнен с разнообразна и многожанрова музика. Откриването му ще бъде с концерт на Камерен ансамбъл Софийски солисти /КАСС/, който участва в изданието с две изяви”, заяви Даниела Ханджиева, артистичен директор на ЕМФ.

Основен акцент в програмата на музикалния фестивал тази година е гостуването на британският камерен ансамбъл Academy of St Martin in the Fields на 6-ти април в зала „България”.

На 7 април ще свири  Мила Георгиева с цигулковия концерт на Йоханес Брамс. Ще й акомпанира оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Лучано Ди Мартино.

В навечерието на Великденските празници ЕМФ представя „Матеус Пасион” от Йохан Себастиан Бах. Грандиозната почти 4-часова композиция за два хора, 5 солисти и оркестър ще бъде представена на 1 април в зала "България" в  съвместна продукция с фондация „Бахово общество в България”.

Сред имената в това издание са още Зорница Иларионова /цигулка/, поп певците Мария Илиева и Коцето Калки, Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов и др.

По традиция в рамките на ЕМФ се провежда и церемонията „Златно перо“. Повод е 24 май, ден на славянската писменост и култура. Всяка година се награждават 24-ма изтъкнати български музиканти, артисти, писатели и художници.