Дават на абонамент софийските улици и булеварди

3400 километра е уличната мрежа на територията на София

През тази година Столична община въвежда нов принцип на поддръжка на уличната мрежа, това заяви заместник-кметът на София Любомир Христов пред БНР.

„По-голямата част от основните улици ще бъдат възложени на фирмите, които поддържат уличната мрежа на принципен абонамент, а именно ангажиментът на фирмата-изпълнител е да поддържа тези улици в качествено състояние, т.е. описани са стандарти и ниво на състояние на уличната мрежа и задължение на фирмата-изпълнител е 24 часа в денонощието да ги поддържа в това състояние. Те ще получават за това съответното месечно възнаграждение. В случаите, където е констатиран такъв проблем, ще търпят санкции между 30% и 50% или прекратяване на договора”, категоричен бе зам.-кметът.

По негови данни 3400 километра е уличната мрежа на територията на Столична община. За цялостния ремонт на мрежата са необходими малко над 2 млрд. лева по експертни оценки, правени последните няколко години. „Това, което ние правим, е основен ремонт, цялостна рехабилитация на големите улици и булеварди в София. Миналата година не малко от тях бяха обект на строителна интервенция. През тази година програмата, която представихме, беше одобрена от Общинския съвет и предстои да започне да се изпълнява. Годишно за кърпене на дупки по големите булеварди се инвестират около 300-400 хил. лв. Всъщност втора поредна година инвестираме такъв тип средства в рехабилитацията на второстепенните улици”, обясни Христов.

„Навсякъде, където е изпълнена цялостна рехабилитация с преасфалтиране и смяна на износените асфалтови пластове няма констатирани проблеми. Цялостното преасфалтиране е необходимо, за да имаме крайно решение на проблема с дупките по столичните улици”, каза заместник-кметът на София.