Близнашки: Време е политиците да разберат, че хората искат референдум за изборните правила

Задължителното гласуване ще създаде усещане за отговорност, смята бившият служебен премиер

Има огромна гражданска енергия правилата на изборната игра да бъдат променени. Това заяви в „Тази сутрин” по БТВ бившият служебен премиер и инициатор на референдум за изборните правила проф. Георги Блзинашки.
По думите му политиците трябва да си дадат сметка, че гражданите са ентусиазирани и очакват подобно общественото допитване. За „Белене” референдумът не беше успешен, защото хората не излязоха”, подчерта Близнашки, допълвайки, че сега ситуацията е различна.
Според него най-важният въпрос би бил за задължителното гласуване. „Не можем да оставим новите поколения да станат отчуждени от политиката на страната”, заяви той, допълвайки, че затова е нужно и задължителното гласуване – поне 10-12 години, за да се създаде усещане за отговорност.

„Ако хората дадат гласа си за това, едва ли ще има партия, която да се противопостави на народния вот”, подчерта бившият премиер. И коментира, че задължителен вот ще „разшири активния избирателен корпус и ще ограничи влиянието на купените гласове и корпоративния вот”.
„Крайно време е да имаме позитивен референдум, обществените нагласи са такива”, каза още Георги Близнашки.