Новият управител на БНБ става ясен през април

Водим консултации с няколко души, поясни финансовият министър

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви пред журналисти в парламента, че се надява до края на следващия месец да има решение за избора на нов управител на БНБ, предаде репортер на Bulgariautre.

„Водят се консултации. Вече излязоха някои имена. Темата е достатъчно сериозна, за да й отделим достатъчно време и да проучим хората внимателно. Държавата, за съжаление, не разполага с безброй подготвени хора, които могат да заемат тази длъжност”, призна министърът.

Той поясни, че се водят консултации с няколко души, но не е редно да ги коментира преди да са се съгласили с евентуалната си кандидатура за този пост.

„В момента, в който имаме координирана позиция заедно с нашите партньори от Реформаторския блок и другите партии, които подкрепят правителство, а защо не и опозиционните партии, ще предложим такава кандидатура за обсъждане в Народното събрание”, ангажира се Горанов.

По неговите думи за правителството е важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии е важно да работят професионалисти, които да не допускат повече такива неблагоприятни стечения в банковата финансова система.

По отношение на ситуацията в КТБ, Владислав Горанов поясни, че днес тече приемане-предаване между синдиците и квесторите. „Оттук нататък задачите, които сме поставили пред синдиците, са в посока много бързо да започнат отменителни искове срещу всички сделки, за които имаме съмнение, че увреждат масата на несъстоятелността на КТБ и сделки, за които имаме основание да смятаме, че нарушават принципа за равнопоставеност на кредиторите”, заяви Горанов.

Той уточни, че квесторите не са извършвали разпоредителни сделки с активите. „Въпросът е като резултат от сделки, извършени извън банката и които не са извършени от квесторите, ако квесторите са се разпоредели с обезпечения в полза на банката или осчетоводявайки прихващания, ще изследваме доколко са действали законосъобразно”, поясни Владислав Горанов.

Той е категоричен, че нарушаването на принципа на равнопоставеност на кредиторите е нарушаване на финансовата стабилност. „Опитите активи, свързани с банката или придобити с пари от банката, да бъдат отвързани от нея и куп сделки, които са се случвали още от лятото миналата година, ни дават основание да мислим, че много хора целенасочено са се опитвали – някои справедливо, защото са се подвели да си вкарат собствените пари там, а други несправедливо – да отклоняват активи на банката”, каза финансовият министър.

На въпрос дали се правят проверки на произхода на парите, с които нов инвеститор купува фирми като „Дунарит” и „Виваком”, Горанов беше лаконичен: „Как да провериш едно евро като произход, при положение че, както казва, би могъл да го получиш на гарата в Брюксел като дарение от някого?”

Той добави, че през 2015 г. няма огромен ръст в икономиката, а има 820 млн. лева повече. „Вероятно не са били в бюджета, само че са били дължими и са попаднали в нечии джобове”, обясни си ситуацията Владислав Горанов и добави, че от ДДС и акциз са събрани повече пари с прилагане на упорити контролни мерки от страна на всички държавни органи.

Той призна, че може да се направи предположение, че близо милиард лева са били в контрабанда, несъбрани за миналата година. „След като няма ръст на икономиката, а може да се съберат 820 милиона лева повече за първите по-малко от сто дни на годината, значи наистина е имало доста сериозни проблеми в събираемостта през 2014 г.”, подчерта Горанов.

Според него, и двете приходни администрации работят нелошо. „Всяка сряда се провеждат при министър-председателя координационна среща с Главна прокуратура, ДАНС, МВР, БОП, „Митници”, НАП. Поставяме си задачи и работим”, увери министърът.