Пилотът-убиец е имал проблем с очите

Затрудненото зрение може да е допринесло за влошаването на психологическото състояние на Лубиц

Заподозреният в умишлено причиняване на авиокатастрофа втори пилот Андреас Лубиц е търсил медицинска помощ заради проблеми с очите, като те са застрашавали пилотската му кариера. Това съобщи „Ню Йорк Таймс”, като се позова на двама запознати с разследването, предаде БТВ. Единият от тях не изключва проблемите да са на нервна почва.

Според изданието, затрудненото зрение може да е допринесло за влошаването на психологическото състояние на пилота.

В официална позиция Университетската болница в Дюселдорф посочи, че през февруари и на 10 март пилотът е бил на изследвания. По-рано от лечебното заведение категорично отрекоха той да е бил лекуван от депресия.

Болницата има очна клиника, но неин представител категорично отказа да назове конкретния медицински проблем на Лубиц, като се позова на лекарската тайна.

По-рано днес стана ясно, че Лубиц е заявил пред приятелката си, че иска името му да бъде запомнено. Мечтата му била да е командир на далечни полети на Lufthansa – нещо невъзможно при сериозен проблем със зрението.

От няколко дни в различни медии се появяват информации, че той е бил в депресия.

Капитанът на разбилия се в Алпите „Еърбъс” се казва Патрик Зондерхаймер, посочиха роднини на загиналия пилот пред CNN. Името се въртеше от вчера в медиите (имаше и данни, че е баща на две деца), но то и до момента не е потвърдено официално от немските власти.

Според основната към момента версия за трагедията със самолета на Germanwings, капитанът е останал извън кабината, докато вторият пилот Андреас Лубиц е насочвал машината към планински склон.

CNN посочват, че са говорили с Райнер Зондненхаймер и друга роднина на капитана в техен апартамент в Дюселдорф. В същия град е и квартирата на Лубиц. Там трябваше и да се приземи фаталният „Еърбъс”.

Райнер Зондненхаймер не е пожелал да направи друг коментар пред телевизията, като е посочил, че семейството иска време, през което да може да скърби на спокойствие.

В социалните мрежи потребители коментираха, че трябва да се говори повече за капитана на машината, опитвал до последно да разбие вратата на кабината и да спаси пътниците и екипажа, а не за Лубиц, за когото има съмнения, че съзнателно е убил десетки хора.