Пилотът Андреас Любиц искал да „промени системата”

Целият свят ще научи името ми и ще го помни, е казал Любиц на бивша приятелка

Бившата приятелка на Андреас Любиц, втория пилот на германския Еърбъс А320, който е заподозрян, че умишлено е причинил катастрофата на самолета, твърди в интервю, че той е заявявал, че иска да „промени системата” и ще направи така, че всички да „узнаят името му”.

26-годишната стюардеса Мария В. казва, че когато чула за разбилия се в Алпите самолет, веднага си спомнила една фраза на приятеля си: „Един ден ще направя нещо, което ще промени цялата система и целият свят ще узнае моето име и ще си спомня за мен”.

Думите на стюардесата са казани в интервю за германския вестник „Билд”, в което тя обяснява, че когато са казани, това изречение нищо не е означавало за нея, но сега вече е различно.

Мария В. определя Андреас Любиц като прикрит човек, който може да пази тайни.

Според нея Любиц е сторил това, защото е разбрал, че заради здравословните му проблеми неговата голяма мечта – да работи в „Луфтханза” като капитан и като пилот на дълги полети, практически е неосъществима.

Бившата приятелка на втория пилот говори така, сякаш не се съмнява, че именно той е извършил самоубийствения и убийствения акт. Тя обяснява още, че се е разделила с него, тъй като е започнала да подозира, че той има проблеми.

„Когато спорехме, той не издържаше и започваше да ми крещи... Нощем пък се събуждаше от кошмари и викаше: „Падаме! ”, спомня си Мария В.

След раздялата Любиц е правил опити отново да се съберат, включително като й е правил големи подаръци.

Компанията Germanwings, в която е работил Любиц, е нискотарифен филиал на „Луфтханза”.

Самолетът на Germanwings се разби във френските Алпи във вторник. Загинаха всичките 150 души на борда – пътници и екипаж, в това число Андреас Любиц. До този момент разследването насочва към умишлено предизвикване на катастрофа от страна на втория пилот.