В Бачково ще се състои традиционното литийно шествие

По време на шествието ще бъде изкарано копие на чудотворната икона на Света Богородица

И тази година, по традиция във втория ден на Великден, в Бачково ще се състои традиционното литийно шествие. Това каза игуменът на манастира, отец Симон. То започва в 8.00 часа днес, когато се отбелязва Светли понеделник, предава радио "Фокус"-Пловдив. Стотици миряни ще извървят пътя до местността Клувията, на 2 километра над манастира, където се намира скалният параклис, в който, според легендата, е намерена чудотворната икона, в началото на 16 век. Оттогава води началото си и самата лития.

По думите на отец Симон, ще бъде отслужена Света литургия, а на аязмото ще бъде направен водосвет за освещаване на водата. Предвидени са и около 100-120 килограма курбан, за да може хората да се подкрепят след шествието.

Вечерта в 17.00 часа иконата на Света Богородица ще бъде посрещната отново в Бачковския манастир.

По думите на отец Симон тази година, по време на шествието ще бъде изкарано копие на чудотворната икона на Света Богородица, тъй като специалисти препоръчват оригиналът да не се пипа. Обковите на иконата не са добре направени и тепърва предстоят още етапи от реставрацията й. "Най-важното е да я запазим, затова това ни принуждава да направим шествието с копието", каза игуменът на Бачковския манастир. И в момента чудотворната икона е на мястото си в църквата на манастира и всеки, който желае може се поклони и да вземе благословение от нея.