Кои са емблематичните обекти в столицата?

„Западната порта на Сердика“, Базиликата „Света София“ и „Триъгълната кула на Сердика“ са сред най-разпознаваемите сгради в София

Западната порта на "Сердика", Базиликата „Света София“ и „Триъгълната кула на Сердика“ са едни много емблематични обекти за София. Това каза Надежда Кирова, директор на Музея за история на София, на информационен семинар за представяне на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 г. при представяне на проектите на Столична община по програмата за „Културно наследство и съвременни изкуства“, предаде Агенция „Фокус”. 

Проектът „Античната история на София, културно историческо наследство достъпно за всички“ обхваща реставрацията на три обекта: „Западната порта на Сердика“, Базиликата „Света София“ и „Триъгълната кула на Сердика“. По думите на Кирова, „Западната порта на Сердика“ преди 2012 година беше в доста лошо състояние. 

„Обектът е проучван още 70-те години от екип на Музея за история на София и проучванията бяха подновени през 2013 година. Това е един доста сложен проект най-вече от археологическа гледна точка“, обясни тя. „Това, което открихме през всички тези години е Западната порта на Сердика, с нейната прилежаща северна петоъгълна кула, но за съжаление Южната кула остава все още под земята“, посочи Кирова. 

По думите й, е открита една част от главната улица на Сердика - това е улицата, която свързва източната и западната порта. „Проблемите преди започване на проекта бяха, че части от археологията са деструктирали и се предполага, че по време на Втората световна война са падали бомби. По тази причина крепостната стена е почти отнесена“, посочи тя.

„Идеята е да бъде изграден един археологически парк на открито с вход към ул. „Княз Борис I”. Ще има фонтан, пейки за сядане, алейна мрежа, с амфитеатрално място за концерти на открито и много зеленина“, уточни Кирова. Според нея вдно такова място ще бъде от голяма полза за центъра на града. 

„Един от най-важните елементи в този парк е една изгледна площадна, която е над главната улица. Ние ще обособим един археологически комплекс. Предвидени са да поставим епиграфски паметници, които бяха открити при проучването“, заяви Кирова и добави, че се използва пилотна система за укрепване на улицата. „Открихме една сграда, която в късния си период вероятно функционирала като базилика и тя трябва да бъде запазена, но тя е в частта, което трябва да бъде укрепвана със пилотна система“, обясни още тя.