Пътят към Братово остава затворен заради риск от обгазяване и пожар

До момента са източени 20 тона бензин от реката, след разлива

Близо 20 тона бензин са източени до този момент от коритото на река Чакърлийска. Горивото изтече по-рано този следобед от продуктопровод на "Лукойл Нефтохим" в участъка "Долно Езерово" - Братово.

На мястото на инцидента работи кризисен щаб от представители на различни институции. Кметът Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков също са на мястото на инцидента.

Вече няколко часа работи специализирана техника за изпомпването на разлетия бензин от повърхността на реката. На две места по протежението на Чакърлийска са поставени бонови заграждения, за да се ограничи разливът на гориво. Изградена е защитна дига, която да спре преливането на замърсената вода от река Чакърлийска в езерото Вая. Специализираните екипи са поставили и абсорбиращи смеси, които да неутрализират разлетия във водата бензин.

"Разговарял съм с министъра на околната среда и водите, както и с представители на всички институции. Пътят "Долно Езерово" - Братово ще остане затворен до момента, когато бъдат отстранени пораженията по околната среда и имаме пълна гаранция, че не е застрашено здравето на хората. Аварийните екипи ще работят на денонощен режим, докато се уверя, че няма никакъв риск за хората", каза кметът Димитър Николов.

Специалисти от РИОСВ са направили замерване, за да установят какво е замърсяването на въздуха. Според резултатите показателите са в допустимите норми. Взети са поби за анализ и от река Чакърлийска.

Подаването на гориво по продуктопровода е било спряно около 17 часа веднага след констатирането на разлива.

По заповед на кмета Димитър Николов пътят "Долно Езерово" - Братово остава затворен заради опасност от обгазяване и пожар.