До 10% данък за чипса и вафлите

Парите от „вредни храни” ще отиват за здравното министерство

До 10 процента се обсъжда да бъде налогът за фирмите, производители на чипс, вафли и енергийни напитки. Проектът за въвеждането на данък „вредни храни” ще бъде представен официално през септември от здравното министерство.
Тогава ще бъде организирано и обществено обсъждане по темата. Идеята на налога е с него да бъдат облагани нездравословни лакомства и газирани напитки.
В момента работна група от експерти обсъжда проекта, за да направи необходимите актуализации и промени. От здравното ведомство уточниха, че сега специалистите обсъждат това, което беше оповестено в началото на годината за новия данък, и е възможно да има много изменения, пише "Новинар".
Първоначалната идея беше данъкът да е между 3 и 10 на сто от цената на продукта. Размерът на налога най-вероятно ще зависи от риска за здравето на определения продукт.
Предвижда се данъкът да обхване четири групи храни. Продукти, които включват индустриално получени трансмастни киселини в резултат на използването на частично хидрогенирани растителни масла, енергийни напитки, безалкохолни напитки и продукти с високо съдържание на сол и захар, каквито са чипсовете и шоколадовите десерти.

По първоначални изчисления от новата такса здравният сектор трябва да получи допълнително 150 млн. лв. за година.

От здравното министерство обясниха още преди месеци, че фирмите, продаващи вредна продукция, трябва да плащат допълнителен налог заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклероза, затлъстяване, високо артериално налягане.

Междувременно идеята за налога срещна неодобрението на бизнеса, а от Института за пазарна икономика коментираха, че той е несъстоятелен. Според експертите опитът на други страни показва, че няма основания той да се въвежда и в България.

В свой анализ икономистите цитират изследвания, които показват крайна неефективност на данъчното облагане за целите на борбата със затлъстяването.