Созопол търси 400 000 лева от бизнесмена Николай Банев (видео)

Собственикът на къмпинг "Каваци" дължи данъци, такси и зарязал пречиствателната станция

Бизнесменът Николай Банев дължи 400 хиляди лева на община Созопол, предаде Нова тв. Заплашват го и санкции заради неработеща пречиствателна станция на къмпинг "Каваци". Според местните власти, Банев не е плащал данъци от 2010 г. до 2014 г.

От Общината не пожелаха да застанат пред камера, но предоставиха ясно становище. По техни изчисления за последните две години собственикът на къмпинга не е платил нито стотинка туристическа такса. Изчисляват още, че Банев дължи и такса смет в размер от над 340 хиляди лева и данъци за други имоти в размер на над 81 хиляди. И тъй като според Общината става дума за системно неплащане, те решили да съберат сумата принудително – с помощта на съдебен изпълнител и публичен търг.

Парче от ябълката на раздора между Николай Банев и Община Созопол е и старото пречиствателно съоръжение на територията на къмпинг "Каваци". По думите на Общината, построената през 1988 година инсталация днес е една голяма яма, която събира фекалните води от къмпинга, но не ги изпомпва никъде, защото не работи. Дали това е така и има ли риск съоражението да прелее от фекалии, попитахме Инспекцията по околната среда и водите.

"При проверката фирмата, стопанисваща пречиствателното съоръжение, не е предоставила изискуемите документи.Те представляват договор с лицензирана транспортна фирма за изчерпване на отпадъчни води", уточни директорът на РИОСВ – Бургас инж. Тонка Атанасова, като допълни, че така фирмата не е гарантирал по никакъв начин, че тези отпадъчни води отиват на друго място.

От Инспекцията направили предписание на фирмата и дали краен срок – 30 август. А докато не бъдат предоставени документите дебне опасност съоръжението да прелее с фекалиите на къмпинг "Каваци" и къминг "Смокиня".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен