Обезглавен петел тича 18 месеца на воля (видео)

Неговият рекорд е записан в Книгата на Гинес

Тази история се е случила точно преди 70 години в американския щат Колорадо. На 10-ти септември 1945 местен фермер Лойд Олсен и съпругата му Клара заклали пилета за да продават месото им.

Когато около 50 от тях вече били обезглавени, двойката изведнъж забелязала, че една от птиците продължава да скача и е все още жива, въпреки отсъствието на главата й. 
Пра-пра внукът на земеделците Трой Уотърс разказва семейната история, която се предава от поколение на поколение.

"Вечерта те поставили това пиле в кутия под ябълката и отишли да спят. На следващата сутрин прадядо отворил кутията и видял, че проклетото пиле все още е живо"- казва Трой.

Лойд решава да се отърве от необичайното създание, на което дори дал името  Майк, и тръгнал да го продаде. По пътя решил, да се обзаложи на една бира или дори на известна малка сума, че има живо пиле без глава.

Собственикът на петлето решава да го задържи, Лойд Олсън се замислил, че трябва да направи нещо за необикновеното същество, което така яростно пъдело смъртта. Той измислил начин да го храни. С капкомер поставял директно в хранопровода му зрънца и вода. Понякога в гърлото на птицата се събирала слуз и фермерът я чистел с помощта на спринцовка. Дните минавали, а Майк не умирал.

Пилето продължавало да живее, а скоро новината за това странно петле се разпространила в цялата страна. 

Във фермата пристигнал репортер на местен вестник, за да се увери, че всичко това е вярно и да интервюира земеделеца. След публикацията, завалели покани за участие в шоу програми, разбира се срещу заплащане.

Според слухове, учени от Университета на Солт Лейк Сити, когато видели пилето опитвали хирургично отстраняване на главата и другите пилета, за да се проверят дали те живеят след такава операция.

За „живота“ на „Обезглавения Майк“ писало дори списание “Life”, а „постижението“ му е записано в книгата на Рекордите на Гинес.

Вече прочут петелът Майк привличал стотици предприемачи, които предлагали на собственика му пари и богатство. Известността съпътства това „чудо на природата“ и логично Олсън тръгват на национално турне за да покажат птицата.

В Ню Йорк, Атлантик сити, Лос Анджелис или Сан Диего, навсякъде Майк бил посрещан от тълпи възторжени почитатели, които с удоволствие давали по 25 цента, за да го видят. В момента на най-голямата си популярност петелът носел на собственика си по 4500 долара месечно, което днес би се равнявало на около 48 000 долара. Наложило се да бъде застрахован, като премията била определена на солидните за онова време 10 000 долара. Заедно с Майк пътувала и спиртосаната му глава. Олсън я държал в буркан и я показвал на всички желаещи. Имало слухове, че отсечената глава е на друг петел, а истинската била изядена от котка малко след гилотинирането.

Майк преживял без глава в продължение на 18 месеца, като междувременно се превърнал от младо петле, тежащо едва 1 кг, в едър екземпляр с тегло над 2,5 кг. И не е ясно колко още щяло да тича по земята това чудо на природата, ако не се бил случил нов инцидент.

През март 1947 г. по време на пътуванията си фермерът Олсън отседнал в гостилница в град Финикс, Аризона, и там посред нощ състоянието на Майк се влошило. Оказало се, че Лойд забравил спринцовката по време на шоуто и нямал с какво да прочисти гърлото на петела така той се задушил. Така приключил славният му живот, но историята продължила да се разнася из САЩ, минала и границите.

"Няколко години преди смъртта си, прадядо ми признава, че поради неговата небрежност е убил кокошка, която снася златни яйца", - казва правнукът на фермера.

“Беше голям охранен петел, който изглежда даже не подозираше, че главата му я няма. Държеше се като всяка друга кокошка”, разказват жители на Фруита, имали възможност да го видят. Сега в града има метален паметник на петела, а от 1999 г. всяка година там се провежда фестивалът “Майк - пилето без глава”. В програмата са включени концерти, състезания под наслов

“Бягай като безглав петел”, автошоу, хвърляне на яйца. На посетителите се предлага и меню от пилешко месо.

Много хора във Фруита, които завиждали на Олсън, че успял доста да се замогне покрай птицата, опитвали да нанесат подобен удар по собствените си петли. Настанал голям мор по кокошките, но жертвите били дадени напразно. Единствено един друг петел на име Лъки, успял да преживее 11 дни. Така че абсолютният рекорд вече десетилетия наред принадлежи на Майк.

"Само година и половина след Mike загубил главата си - през пролетта на 1947 г., все още смъртта го стигна. Това беше във Финикс, Аризона, "- казва правнук на един земеделски стопанин.

Фактът, че Майк подава течна храна през хранопровода директно. В допълнение, пипетата се отстранява от слуз гърлото. През нощта, когато умря, той е по-късно каза Лойд Олсън, и съпругата му чу възклицанията на птици, но започва да изглежда пипета за премахване на слуз разбрах, че сте го забравили в шоуто. Търсейки различен, Mike ахна.

"Няколко години преди смъртта на прадядо му признават, че поради неговата небрежност уби едно пиле, като златните яйца", - казва правнук на един земеделски стопанин.

Как е възможно това?

В началото скептичните учени не знаели какво да мислят - нито едно живо същество не може да оцелее без мозък. Но след това, когато обстойно изследвали Майк, разбрали каква е работата. Оказало се, че петелът е запазил живота си заради тъщата на Олсън. Тъй като жената много обичала пилешките шийки, фермерът се опитал максимално да запази тази част от тялото. Именно поради това острието на брадвата минало, без да засегне шийната вена, а съсирек не позволил на Майк да умре от загуба на кръв.

Гръбначният мозък, който при птиците отговаря за повечето рефлекси, също на практика не пострадал. Петелът запазил и единия си ушен отвор и така не изгубил способността да чува.

Това, което загубил при отсичането на главата, били зрението и възможността да усеща вкуса на храната.