Близо два милиона гости е приела столицата миналата година

Утре ще бъде обявен председателят и съставът на комисията за избор на нов главен архитект

София продължава да се развива като турстическа дестинация. Резултатите за 2015 година са показателни за това, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на Международната туристическа борса. Над 1,8 милион гости е приела столицата. 10% е ръстът на нощувките на чуждестранни туристи, 12% - на българи. В топ 5 на чуждите гости в София е Германия - с 9% ръст, Гърция - 6% ръст, Великобритания - 5% ръст, Италия - 10% и САЩ - с 20% ръст.


Утре ще бъде обявен председателят и съставът на комисията за избор на нов главен архитект на София, съобщи пред журналисти столичният кмет, предаде Фокус. "Вчера до 19:30 часа беше срокът за подаване на документи от кандидатите и бяха постъпили документите на 15 кандидати. Веднага след това публикувахме имената на сайта на Столична община", заяви кметът. По думите й в момента се работи за подготовката на заповедта за назначаване на комисия, която ще разгледа първо документите и след това ще проведе интервюто и защитата на концепциите на допуснатите кандидати. "В тази комисия, освен представители на администрацията, съм поканила и представители на СОС от различни политически сили и на браншовите организации. Участието си потвърдиха Съюзът на архитектите в България и Камарата на архитектите в България. Ще има представител и на софийския клон на Камарата на архитектите в България. Инициативният комитет, който се сформира по отношение на избора на главен архитект, не пожела да се включи с техен представител в самата комисия, но изразиха желание да имат наблюдател на работата на комисията", уточни тя.


"От вчера вече отправих покана и към други организации за излъчване на представителите, които да бъдат наблюдатели, но без право на глас", каза още Фандъкова и добави, че очаква потвърждение както от страна на Инициативния комитет за излъчване на наблюдател, така и от страна на Камарата на строителите, Съюзът на ландшафните архитекти и още няколко организации. По думите й, до 17 февруари журито трябва да разгледа документите и да определи допуснатите кандидати, които също ще бъдат публикувани на сайта на общината. "Междувременно по предложение на Съюза на архитектите ще се проведе и публично представяне на кандидатите в Съюза на архитектите, които пожелаят, защото това не е част от процедурата", посочи тя и добави, че това е с цел по-голяма публичност и прозрачност.