Още няма кандидати за нов главен архитект на столицата

След десет години на поста Петър Диков се оттегля официално днес

Никой все още не е изявил желание да стане главен архитект на София. След десет години на поста Петър Диков се оттегля официално днес. На 27 януари Столична община обяви условията за конкурса за избор на нов главен архитект, но към момента все още никой не е подал документи. Крайният срок изтича на 10 февруари. Това казаха от пресцентъра на Столична община на запитване на Mediapool. Най-вероятно кандидатите ще подадат документи в последния възможен срок. Такава е поне досегашната практика. При обявяването на конкурса столичният кмет Йорданка Фандъкова призова в надпреварата за участват повече архитекти за да бъде избран най-добрия кандидат на поста.


Инициативен комитет от около 50 обществени за избора на нов главен архитект критикува конкурса. Аргументът му е, че философията на управление на градското планиране не се променя и главният архитект остава едноличен господар на решенията. Инициативният комитет настоява за смяна на модела и смела реформа в системата на градското планиране в София, а не смяна на едно име с друго. Все още няма яснота и кой ще оценява кандидатите за главен архитект. Столичният кмет е изпратила покани до професионалните организации на архитектите – съюза и камарата, както и до министерството на регионалното развитие и на общинския съвет да излъчат своите представители. Покана са получили и Инициативния комитет, но те отказаха да участват в комисията по избора с мотива, че участието им би било противоречие с изказаната от тях позиция. Към момента няма назначен и временно изпълняващ длъжността главен архитект на София до избора на титуляр, става ясно от публикуваните документи на сайта на Столична община.


Петър Диков се оттегля от поста по собствено желание след силен обществен натиск по време на местните избори, който продължи и след това. Той обяви решението си да напусне на 17 ноември и избра датата 9 февруари, защото тогава се навършват 10 години от встъпването му в длъжност като главен архитект на София. Петър Диков се оттегля се от ръководството на общинското дружество "Метрополитен". По време на управлението си на Направление "Архитектура и градоустройство" Диков беше често критикуван за начина, по който взима решенията, и за някои предложения за развитието на града. Транспортните решения бяха едни от най-спорните решения на Диков. Според критиците му Северната скоростна тангента, която беше изградена ударно за няколко месеца, вкарва тировете в центъра на София и замърсява града, вместо да изкарва тежките камиони. Решението за трамвай през Семениарията към Студентски град, също предизвика недоволство на гражданите и в крайна сметка не беше реализирано. Други спорни решения са свързани с кръстовището на две нива между бул."България" и бул. "Акад.Иван Евст. Гешов", което според критиците измества тапата с няколкостотин метра.


За новият главен архитект остава тежката задача да довърши приемането на подробните устройствени планове. Те са инструмента за спиране на хаотичното застрояване на София. До момента около 60% от територията на столицата има такива планове. Пред новия главен архитект стои и задачата по актуализацията на общия устройствен план на столицата.