За трета поредна година забраняват Луковмарш (обновена)

Антифашисткото контрашествие бе под наслов "Без нацисти по улиците ни!", бе задържат младеж - бил с маска

Властите не са разрешили шествието на Луковмарш, което е насрочено за довечера, съобщиха от Столична община. Организаторите на възпоменателното шествие са получили разрешение само за поставянето на цветя пред къщата на ген. Христо Луков, която се намира на ул. "Тракия" №1.


За 13-и пореден път ще се проведе Луковмарш - възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, съобщиха организаторите по-рано днес. Като начално място за шествието бяха обявени пилоните на НДК в 17:30 часа. В същото време антифашисти проведоха протестно шествие срещу Луковмарш. Контрашествието бе с начален час 12:00 под наслов "Без нацисти по улиците ни!". Полицията задържа младеж, защото е носел маска. На шествието пред НДК се събраха предимно млади хора. То беше организирано от движение "Антифашистко действие – София". Участниците в акцията издигнаха лозунги с призив за толерантност и солидарност.


В края на януари срещу провеждането на Луковмарш се обяви ДПС, припомня офнюз.бг. От партията поискаха кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието. "Според нас Луковмарш ще провокира прояви на омраза и противопоставяне в обществото, ще създаде негативен образ на държавата. Това е поругаване на паметта на милионите жертви на Холокост, а също и на войниците, които са загинали във Втората световна война. Нещо повече - това е и опит да се пренапише историята", заявиха от ДПС.
Срещу Луковмарш в четвъртък на редовното заседание на Столична община се обявиха столичните общински съветници от БСП.


За втори път миналата година Фандъкова не разреши провеждането на Луковмарш, като се позова на писма от ДАНС, МВР и Главна прокуратурата, че мероприятието крие риск за обществения ред. Събралите се за шествието бяха ескортирани от полицията до къщата на ген. Луков, която се намира до Парк "Заимов" в столицата.