Турската артилерия откри огън по позиции на сирийската армия

Въоръжените сили на Турция са открили артилерийски огън по позициите на сирийската армия в северозападната част на провинция Латакия, предаде РИА Новости, позовавайки се на военен източник.

„Турската артилерия откри огън по позициите на сирийската армия в района на планината Алия в северозападна Латакия. От турска територия долетяха няколко снаряда“, разказа източникът от сирийската армия.

По-рано бе съобщено, че турските военни са подложили на артилерийски обстрел позициите на кюрдското опълчение на територията на Сирия в района на град Аазаз.

Малко по-късно агенцията съобщи, че турските ВС отново са обстреляли сирийската територия. Под обстрел този път се е оказал градът Дйер Джамал в северната част на Алепо. 

Източник на агенция Ройтерс в турското правителство преди това съобщи, че военните на Турция са подложили на артилерийски обстрел позиции на кюрдите в северната част на Сирия. Турският премиер Ахмед Давутоглу потвърди ударите на турските ВС по позициите на кюрдите в Сирия. 

По думите на Давутоглу, цитиран от Ройтерс, турските ВС са нанесли удари по позиции на военното крило на партията на сирийските кюрди „Демократически съюз” в Сирия в качеството на ответна мярка въз основа на правилата за употреба на сила. Турският премиер добави, че кюрдите трябва да напуснат местността в района на град Аазаз в северната част на Сирия. 

Междувременно САЩ призоваха Турция да прекрати бомбардировките по позициите на сирийската армия и кюрдите в района на Алепо. „Обезпокоени сме от ситуацията северно от Алепо. Работим за намаляване на напрежението от всички страни”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби.