Арт сини каски ще бранят древните паметници от терористи

Италия и ЮНЕСКО със споразумение за контрол в конфликтните зони на света

Министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подписаха споразумение за опазване на древни предмети на изкуството, паметници, археологически обекти и артефакти в конфликтни зони от попадането им в ръцете на екстремисти. Споразумението предвижда създаване на италиански отряд със специално предназначение, който вече бе наречен "сини каски на културата", и на център в Торино за обучение на експерти по защита на културното наследство. Споразумението поставя основите на глобалната коапиция на ЮНЕСКО Unite for Heritage (Обединени за културното наследство), чийто старт беше даден през юни миналата година в Бон, Германия.


Все още не е избрана страна за първата мисия на спецотряда, чийто гръбнак ще бъдат италианските карабиниери - полувоенна структура с богат опит в борбата срещу трафика на похитени артефакти и предмети на изкуството. В него обаче ще има и историци и експерти по културното наследство. Всяка страна ще може да се обърне към ЮНЕСКО с искане за помощ от спецотряда. Стратегията за защита на културното наследство "може в бъдеще да стане един от най-важните компоненти на борбата срещу тероризма", каза Джентилони.


"Ние сме свидетели на трагедия, свързана с унищожаването на безценно наследство, на систематични и умишлени атаки срещу културата", каза при подписването Ирина Бокова. „Споразумението е значителна и иновативна стъпка в усилията да се признае важността на културното наследство за утвърждаване на идентичността, социалното сближаване и насърчаване на устойчивостта във времена на кризи“, допълни тя. Церемонията се състоя в прочутите Бани на Дометиан в италианската столица, построени преди около 1700 години.


По-рано Ирина Бокова беше удостоена със званието "Доктор хонорис кауза" на Университета за чужденци в Перуджа за усилията й за насърчаване на международните отношения и развитието на сътрудничеството. Церемонията се състоя в присъствието на италианския министър на образованието, университетите и научните изследвания Стефания Джанини. Ирина Бокова изтъкна безпрецедентния мащаб на културно прочистване чрез унищожаване на културното наследство и съзнателното преследване на хора въз основа на тяхната култура, етнос и религия.


Като даде за пример християнското малцинство в Ирак, намаляло от 1,3 милиона през 2000 г. до 300 000 души днес, генералният директор подчерта, че "културното прочистване" не е ограничено до определен регион или общност и че насилието не признава граници. Затова образованието и знанията са мощни оръжия срещу радикализацията на младите и за изграждане на мостове между културите. Министърът на образованието Джанини отбеляза централната роля на университетите за „насърчаване на качественото образование, високите постижения и критичното мислене“ и подчерта значението на глобалните политики в академичния свят за по-адекватен отговор на сегашните предизвикателства. "Езиците и културата са ключови за запазване на единството и идентичността, но и мощен инструмент, който позволява диалог между културите и народите", каза министър Джанини.