Цецка Цачева откри международен симпозиум "Решението и неговата оценка"

На откриването на форума говори и посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан

Въвеждането на оценката за въздействието на законодателството и на обществените консултации като задължителен елемент в процеса на вземане на решение е приоритет на 43-ото Народно събрание. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на международен симпозиум "Решението и неговата оценка".

Тя припомни, че в края на април тази година Народното събрание прие промени в Закона за нормативните актове, които ще влязат в сила в началото на ноември 2016 г. С тях за първи път в българското законодателство се въвежда оценка на въздействието на законодателството. Разпоредбите ще се прилагат както по отношение на законодателната инициатива на Министерски съвет, така и на народните представители.

Практиката в момента в българския парламент не винаги среща одобрението на гражданите и неправителствените организации, отбеляза Цецка Цачева. Тя изрази увереност, че тези изменения ще допринесат за нарастване на доверието в институциите на представителната демокрация. За да върнем доверието на гражданите, е необходимо да доведем докрай този наш приоритет, допълни председателят на парламента и отбеляза, че след като бъдат извършени необходимите промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ще има устроен ред за законодателни инициативи.

Председателят на парламента благодари на научната общност и на екипите, които съвместно с Министерски съвет, още в началото на мандата на 43-ото Народно събрание са започнали работа и са подготвили промените в Закона за нормативните актове. Всичко това се прави с една единствена цел – видими законодателни решения през целия процес – от инициирането им от страна на субектите с право на законодателни инициатива до заключителната фаза на приемането на тези решения, подчерта Цецка Цачева.

Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов изрази очакването си симпозиумът да бъде конструктивен и да генерира нови идеи. Той отбеляза, че промените в Закона за нормативните актове са били приети с мнозинство в пленарна зала. Данаил Кирилов посочи, че и сега в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание има текст, според който постоянните комисии правят оценка на прилагането и ефективността на законите. Но, въпреки че текстът съществува, не се е стигало до същината на този процес, освен в някои инцидентни случаи, посочи той. С промените в Закона Народното събрание определя методология за извършване на оценка на въздействието на проектите на закони и кодекси, внесени от народните представители. В процеса по изработване на проект на нормативен акт ще се провеждат обществени консултации с гражданите и юридическите лица.

На откриването на форума говориха и посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, политологът доц. Антоний Гълъбов и проф. Жил Руе – директор на Висшия институт по мениджмънт, Университет „Св. Куентин”, представители на български и европейски институции и университети, неправителствени организации.