Пакистан забрани рекламите на презервативи (видео)

Рекламите предизвиквали нездрав интерес у децата

Пакистан наложи забрана на всякаква реклама на контрацептиви и продукти за семейно планиране в телевизията и радиото. Според "Би-би-си", решението е взето от властите след многобройни оплаквания, че такава реклама предизвиква нездрав интерес у децата.

"Хората са много загрижени демонстрацията на тези продукти на невинни деца, които се интересуват от това как се използват", се казва в изявление на държавния Медиен регулатор.

Пакистан е шестата страна в света по брой население, което продължава да расте. Според ООН, около една трета от хората в страната нямат достъп до контрацептиви.

Анти СПИН фондациите по света се възмутиха от забраната. В Пакистан има над 94 000 ХИВ-позитивни пациенти, което го прави втората по големина страна в Южна Азия с епидемията. От тях 16 000 са в Северозападна погранична провинция (КП).

Милиони в страната страдат от полово предавани болести от различни видове.

Експерти твърдят, че най-честата причина зад увеличението на полово предавани болести, включително ХИВ е незащитеният секс.

Преди време регулаторът забрани само някои клипове по телевизията, но сега бе разпратена заповед за тотално спиране на всички спотове от радио и тв ефира в страната.