Българският кондом се завръща

Заводът в Бяла отваря врати за експериментална партида през есента

След лукчетата, бисквитите „Детска радост" и крема за бръснене „Каро", още една икона на плановото стопанство се завръща в търговските вериги, аптеките и денонощните будки - българският презерватив. Сравняван с вътрешна гума от жигула и обвиняван за резкия прираст на населението в началото на 80-те, каучуковият продукт отново ще се произвежда в своя роден дом - русенския градец Бяла.

 Легендарният цех 104 затваря врати в началото на 90-те и е закупен от последния си началник - Никодим Аспарухов. Днес румънска фирма с първоначална инвестиция от малко над 500 хил. евро му дава възможност да възобнови производството на гумените калпачета. Според самия специалист продуктът ще бъде конкурентоспособен, тъй като поточната линия е внесена от ФРГ през 1988 година и е съобразена с настоящите евростандарти, пише "Всеки ден".

 Основният проблем на родните капути не е ниското им качество, а неконкурентната опаковка. Именно това обаче ще бъде и тяхното спасение, тъй като гумичките ще се пускат отново по три в комплект в картонена кутийка, която да събуди носталгията на по-възрастните и любопитството на по-младите потребители.

 „Сега продават кондоми с аромат на ягода, малина, бор, сандалово дърво, каквото се сетите. На нашите ще пише „С аромат на социализъм", подсмихва се Аспарухов и потрива ръце в очакване на сериозни обороти.

 Някогашният социалистически мастодонт - завод „Латекс" в Бяла, днес е разпродаден на парче и в различните цехове се произвеждат премети за бита - от кухненски ръкавици до пълнеж за матраци. Халето за презервативи обаче е непокътнато, Никодимов дори е поставил денонощна охрана в очакване на сакралния миг на повторното откриване. Според него в производството още от първия ден могат да се включат 60 човека, което ще е сериозен скок за закъсалата икономика в градчето.

 Цех 104 функционира едва 2 години, но за периода произвежда близо 10 милиона презерватива. Една машина извършва 20 операции. Състои се от множество апарати и стъклени макети на пенис, върху които се отмерва размерът на презерватива. За да бъде достатъчно здрав презервативът, макетите се топят в латексова смес по два пъти.

 На този етап от производството презервативите все още са „сурови". Необходимо е да бъдат изпрани в друга машина с антибактериален препарат, за да не предизвикват алергии и дразнения. Следва изсушаване на презервативите, за което е нужно да отлежат две денонощия в специално пригодено помещение. След това чрез електронен тест се отстраняват спуканите бройки.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен