Издирван с червена бюлетина от Интерпол е задържан на "Дунав мост"

По искане на русенската Окръжна прокуратура съдът e взел мярка за неотклонение „временно задържане под стража” за срок от 40 дни по отношение на 50-годишния гръцки гражданин Арестидес Т.

По искане на русенската Окръжна прокуратура съдът e взел мярка за неотклонение „временно задържане под стража” за срок от 40 дни по отношение на 50-годишния гръцки гражданин Арестидес Т, пише 24 часа. Той е издирван от сръбските компетентни власти за осигуряване на участието му в производството по екстрадиция. Съдът в Русе приема, че искането на прокуратурата е основателно.
При проверка на лек автомобил „Опел“ с немска регистрация, на „Дунав мост”, служителите установили, че Арестидес Т. се издирва по линия на „Интерпол” – Белград, с червена бюлетина с цел екстрадиция, за извършено от него престъпление на територията на Сърбия – неразрешено притежаване на оръжие и експлозивни вещества.

В установения срок е постъпила официална молба на министъра на правосъдието на Република Сърбия за провеждане на процедура по екстрадиция от компетентните власти на издирваното лице. Предвид степента на обществена опасност на деянията, транзитното преминаване на гърка през територията на България и съществуването на реална опасност той да се укрие от компетентните власти, за да избегне наказателно преследване в Сърбия и в съответствие с действащите международни нормативни актове, той е бил задържан. Съдът счита, че са налице предпоставки за „временното задържане под стража“ на исканото лице до приключване на производството по неговата екстрадиция, тъй като е налице реална опасност той да се укрие и да се отклони от екстадиционното производство.

Мярката ще бъде изтърпяна в софийския затвор, тъй като се касае за чужд гражданин. Определението на съда подлежи на обжалване пред въззивната инстанция.