Министър Московски откри конференция Мобилност за един свързан свят в УНСС

Усилията на държавата са насочени към изграждането на модерна транспортна и телекомуникационна инфраструктура

Процесите в сектора на транспорта се развиват извън рамките на политическите мандати, затова думата „устойчивост“ е ключова за нашата система. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриване на конференцията „Мобилност за един свързан свят“. Събитието се организира от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и в него участват представители на водещи институции в транспорта, фирми и студенти, съобщиха от ГЕРБ.

Със своето географско положение, България е единствената страна в Европа, която е кръстопът на 5 транспортни коридора, каза по време на форума Ивайло Московски. Той добави, че усилията на държавата са насочени към изграждането на модерна транспортна и телекомуникационна инфраструктура.

Министър Московски припомни, че чрез Оперативна програма „Транспорт“ бяха финансирани 118 проекта на обща стойност близо 4 млрд. лева. „В железопътната инфраструктура модернизирахме 500 км жп линии, по направленията Септември-Пловдив-Бургас и Пловдив-Свиленград-турска/гръцка граница. Напълно ремонтирани са жп гарите София, Пазарджик и Бургас“, каза още министърът.

С европейски средства към този момент са изградени 260 км магистрали, 31 км нови първокласни пътища, 21 км метролинии и 20 метростанции. Въведени са системи за наблюдение на корабния трафик и брегови центрове във Варна, Бургас и Русе.