Н. Ангелкова: Туризмът е национален приоритет

Министърът обсъди потенциала за развитие на туристическия сектор в Стара Загора с местния бранш

Националната програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води може да даде нов тласък на развитие в сферата на туризма на общини като Стара Загора. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с туристическия бранш от региона.

 Областта започва да си връща славата на балнеологичен и СПА център. Потвърждават го и данните за периода януари-септември 2016 г. – близо 100 хил. души са реализирали нощувки тук, което е ръст от 6% в сравнение с миналата година, съобщи министър Ангелкова. Реализираните нощувки за същия период на 2016 г. са общо 278 хил. – около 7% ръст (от българи те са около 235 хил. – 9% ръст). Приходите от тях в областта са общо над 10,5 млн. лв.   

 Община Стара Загора разполага с добра материална база в хотелските комплекси в града, Старозагорски минерални бани и селата, като средната им годишна заетост е 16% за хотелите в селата и 40% за останалите. В последните години се наблюдава тенденция към преустройство и модернизиране на бивши санаториуми и профилакториуми на Старозагорските минерални бани в модерни СПА комплекси с хотели, стана ясно по време на срещата. „Ще подкрепим усилията на общината за обвързване на СПА туризма с културно-историческия – това ще задържи туристите по-дълго в региона и е основа за привличане на повече чуждестранни граждани“, допълни Николина Ангелкова.