Троен празник в музея на Ген. Тошево

Представена бе книга, фотоалбум и пътуваща изложба

Във връзка със 100-годишнината от Първата световна война и боевете в Добруджа, в Исторически музей – Генерал Тошево беше представена книгата „ТЕ ЗАГИНАХА ЗА ДОБРУДЖА“. Нейни автори са Петър Бойчев – директор на Исторически музей – Тутракан и Радослав Симеонов – уредник на Военно гробище-музей към РИМ – Добрич. Книгата представлява своеобразен поименен регистър на българските войници и офицери, загинали на Добруджанския фронт през Първата световна война. Тя е и дългогодишният усърден труд на двамата автори историци от градовете, където се намират двете най-големи военни гробища на територията на страната – Тутракан и Добрич.
За първи път, пред тошевска публика беше представен и фотоалбум „Добруджа във войните за национално обединение” – почит към героите, загинали за свободата и обединението на България. Фотоалбумът е издаден с финансовата помощ на Министерство на културата. Читателите на фотоалбума ще узнаят повече за историята на Добруджа и личностите, завинаги свързали съдбата си с нея, с помощта на множество документи, карти, фотографии, картини и други средства за визуализация и пресъздаване на епичните събития на Добруджанския фронт през 1916г.
Представянето на книгата и фотоалбума беше съчетано и с откриване на мобилната изложба на ИМ – Тутракан „100 години Освобождение на Добруджа в годините на Първата световна война 1916 – 1918”.

Гостуващата изложба ще остане в музея до 16 декември и ще може да бъде видяна от всички посетители, всеки работен ден от 8.00 до 17.00 часа.