СО разкри 40 социални услуги в общността за деца и младежи

Предизвикателствата оттук нататък са хората, които работят с тези деца

Столичната община бе първата община, която закри и последния дом от стар тип. Предизвикателствата оттук нататък са хората, които работят с тези деца. Това са специалистите, които трябва да са мотивирани и подготвени. На територията на Столична община са разкрити и функционират 40 социални услуги в общността за деца и младежи, като от тях 21 са за деца с увреждания. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на дискусия, организирана от омбудсмана на Република България Мая Манолова на тема "Достъпът на деца с увреждания до правата им - реални проблеми и възможни решения".
Разкрити са 5 дневни центрове за деца с увреждания, 4 центъра за социална рехабилитация и интеграция, 12 центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания, каза кметът Фандъкова.
Общо от услугите се възползват близо 400 деца. През тази година разкрихме 4 социални услуги за деца с увреждания, център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи "Стефан Караджа" - ж.к. "Фондови жилища", дневен център за деца с проблеми от аутистичния спектър в ж.к. <Лозенец>, дневен център за деца и/или възрастни с увреждания "Княз Борис I", център за рехабилитация и социална интеграция (за деца и юноши с проблеми в психичното развитие и симптоми на психично страдание). Това е първият в София център за работа с деца с психични проблеми и техните семейства. Центърът е създаден по проект в партньорство на Столичната община и сдружение "Дете и пространство", финансиран от Норвежкия финансов механизъм, чрез Министерство на здравеопазването.
През 2017г. се предвижда Столичната община да разкрие Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с проблеми от аутистичния спектър в кв. "Горубляне" като държавно делегирана дейност, както и Център от семеен тип и Дневен център за деца/младежи с увреждания и център за социална рехабилитация и интеграция на онкоболни деца на територията на болница ИСУЛ.
   
По Общинската Наредба за предоставяне на социалната услуга "Асистент за независим живот" са предоставени асистент на 473 деца. Средствата за Наредбата са осигурени изцяло от бюджета на Столична община и са 6 млн. лева.