Нови договори за саниране – ако депутатите приемат внесения Бюджет 2017

Даниел Панов и УС на НСОРБ се срещнаха с министър Павлова, за да обсъдят ситуацията с Националната програма за безплатно саниране

Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова проведе работна среща с великотърновския градоначалник Даниел Панов и колегите му от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). На нея бе обсъдено временното преустановяване на сключването на нови договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

От страна на МРРБ в срещата участваха заместник-министър Николай Нанков, началникът на кабинета на министъра Таня Милева и директорът на дирекция „Жилищна политика“ Гергана Благиева. От страна на НСОРБ, заедно с председателя на УС на сдружението Даниел Панов,  в срещата участваха също кметът на община Димитровград Иво Димов, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и кметът на община Лом Пенка Пенкова.

Министър Павлова потвърди пред представителите на НСОРБ, че подписаното от нея писмо касае необходимостта от временно преустановяване на сключването на нови договори за техническо и енергийно обследване, както и за строително-монтажни работи над размера на наличния бюджет по програмата от 1 млрд. лв. Предупреждението за временно спиране е задължение на всеки министър на регионалното развитие и благоустройството, съгласно условията и правилата на програмата за саниране. Министърът потвърди, че работата по сградите, за които вече са сключени договори с изпълнители и са част от договорите с Българската банка за развитие може да продължи, тъй като необходимите за целта средства са част от гарантирания ресурс от 1 млрд. лв.

Дали ще може да бъдат сключвани нови договори зависи от това дали програмата ще получи подкрепа и мандат от Народното събрание след одобряването на бюджета за 2017 г. на второ четене и даването на мандат за увеличаване на бюджета на програмата с още 1 млрд. лева, за да може да се гарантира, че финансирането на нови договори през Българска банка за развитие ще продължи през следващите години. В противен случай договорите, които бъдат сключени, ще са финансово необезпечени.

По отношение на търговете за избор на изпълнители на техническо и енергийно обследване и на строително-монтажни работи, които се провеждат в момента, Павлова разясни, че за тях може да бъде поискано удължаване на срока на валидност на офертите от участниците в тях. Нови търгове могат да бъдат обявявани единствено под условие за осигуряване на финансов ресурс.