Епидемия от шарка убила 1200 делфина

Аутопсия направена в Тракийския университет доказа същото

Над 1200 мъртви делфина са били намерени през изминаващата година във водите на Турция. Данните посочи доц. Виолин Райков, зам.-директор на Института по океанология към БАН във Варна, след завръщането си от Констанца, където се проведе семинар, посветен на морските бозайници, пише в. Труд.
В Румъния също са били направени аутопсии и изследвания на мъртви екземпляри, които са доказали тезата и на Тракийския университет у нас, че масовият мор през 2016 г. е причинен от шарка. Става въпрос за епидемия от морбили, чиято жертва стават предимно малките делфинчета, защото са с по-слаба имунна система, посочи варненският експерт.
Той потвърди, че делфините са доста агресивни помежду си в битката за храна, като най-потърпевши се оказват муткурите, нападнати от обикновения делфин афала. Любимото меню на делфините са цаца, хамсия и миджит и борбата за тях в морето е жестока, коментира още доц. Райков. Като специалист по рибарство и взаимоотношения с рибата и делфините той е категоричен, че за умрелите морски бозайници не може да се обвиняват мъжете с мрежи.
Както “Труд” писа в края на ноември, за първи път у нас бе направена аутопсия на два делфина, които бяха изхвърлени през лятото и след това замразени в Тракийския университет. Резултатите показаха, че именно шарка е убила бозайниците.