Бъчварова: Сектор “Сигурност” никога не е бил в по-добро състояние

Министърът от кабинета "Борисов 2" заяви, че критиките към сектор “Сигурност” са напълно неоснователни

Министърът на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов Румяна Бъчварова участва в кръгла маса „Управленска програма в сектор Обществен ред и сигурност“ в София, съобщава пресцентърът на ГЕРБ. “Това са спекулации, защото системата за сигурност никога не е била по-подредена, отколкото е в момента. Ние дори изпреварваме тенденциите в Европа с едно модерно и развито законодателство. Резултатите са видими дори и извън България”, подчерта Румяна Бъчварова. Според бившия министър бъдещето в сектор “Сигурност” е стабилно, ако не бъдат допуснати отстъпления от постигнатото по време на правителството на Борисов.

Бъчварова изтъкна, че резултатите в борбата с корупцията, постигнати от кабинета “Борисов 2”, са изключително задоволителни. “Резултатът е милиарди допълнителни приходи в държавния бюджет”, каза тя. По думите й, ситуацията с мигрантския поток е овладяна, благодарение на сътрудничеството с държавите в рамките на “Фронтекс” и добрата организация между армията, полицията и службите в страната ни.

Румяна Бъчварова заяви, че се очакват устойчиви резултати в борбата с битовата престъпност. “Почти една година работихме по системата за превенция на битовата престъпност. Създадохме над 200 междуведомствени комисии във всички региони на страната, за да разпределим функциите”, обясни бившият вътрешен министър. “Втората важна посока бе да екипираме полицията, за да гарантираме битовата сигурност на българските граждани“, допълни Бъчварова. Според нея до 1-2 години може да се обнови изцяло автомобилният парк на полицията.

По време на форума председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения в 43-тото Народно събрание Димитър Лазаров представи законодателството, прието от 43-тото НС в сектор обществен ред и сигурност. Лазаров подчерта, че за първи път са приети законодателни мерки за борба с тероризма. “Със закона, който приехме, регламентирахме адекватното реагиране на терористични атентати, както и превенция срещу лица, свързани с терористична дейност”, каза той.

Богдан Мирчев от фондация “Ханс Зайдел” заяви, че стабилността в сектор “Сигурност” е от общоевропейско значение. “България успя да постигне много за охраната на външната граница на ЕС в последните години. Това е оценено и признато навсякъде”, каза той. Мирчев подчерта, че сътрудничеството между фондацията и ГЕРБ е изключително интензивно в редица сфери още от първия мандат на Бойко Борисов.