"Газпром" спира транзита на руски газ през България за Турция в края на 2019

Това ще стане след въвеждане в експлоатация на първата тръба на морския участък на газопровода "Турски поток"

"Газпром" прекратява доставките на газ в Турция през Румъния и България в края на 2019 г., съобщават руската медия РИА. Съобщавайки новината, РИА Новости се позовава на междуправителствено споразумение между Руската федерация и Турция.

С въвеждането в експлоатация на морския участък на "Турски поток" в края на 2019 г. в договорите за доставки на газ от Руската федерация в Турция през територията на България и Румъния трябва да бъдат внесени изменения по пунктовете за предаване и техническите условия, пише в споразумението. В него се отбелязва, че тези изменения няма да повлияят на търговските условия за доставки на газ.

"Доставките на газ в Турция направо от Руската федерация, а не през Румъния и България, при запазване на на търговските цени, могат да бъдат изгодни за "Газпром"", казва генералният директор по газовите проекти на Фонда за националната енергийна безопасност Алексей Гривач, цитиран от агенцията. "Няма да се наложи компанията да плаща транзитни такси, а със сумите ще се възвръщат капиталните вложения, които са направени за "Турски поток"", казва той.

Основният транзит на газ през територията на България е към Турция. При откриването на модернизираната компресорна станция "Странджа" през април 2016 г. тогавашният премиер Бойко Борисов заяви, че на година към Турция се транспортират 14 млрд. куб. м газ. По времето на министъра на енергетиката Румен Овчаров пък бе удължен срока на договора за транзит между "Булгартрансгаз" има договор за транзит с "Газпромекспорт" до 2030 г.