Протести срещу ремонта на бул. "Дондуков"

Неправителствени организации се обединяват под слогана "Дондуков за хората. Паветата не са оправдание"

Протест "Дондуков за хората. Паветата не са оправдание". Под този слоган неправителствени организации, които се борят за по-добра градска среда, ще защитят правото си да живеят в един по-устойчив, безопасен и мобилен град, съобщава България он еър. Организаторите на протеста коментираха, че ще настояват дълго обсъжданите мерки, свързани с обезопасяване, улеснение и насърчаване на трамвайното, пешеходното и велосипедното движение, да бъдат върнати и внесени в проекта за ремонт на бул. "Дондуков".

"От Столична община твърдяха, че се стремят към подобряване на пътната обстановка, но всичко беше зачеркнато с лека ръка след изказването на кмета Фандъкова и оправданието, че по този начин ще се запази историческият облик на булеварда", посочи Гергин Борисов от "Спаси София". Неочакваната смяна на позицията относно облика на "Дондуков" събуди сериозно обществено и гражданско недоволство. Велосипедната общност също реагира бурно спрямо отлагането на ключовата велосипедна връзка между центъра и североизточните квартали, каквато би представлявала велоалея по бул. "Дондуков".

"Когато се споменава, че се цели запазване на историческия облик, е важно да се обърне внимание и на този на тротоарите и фасадите. Имахме среща с представители на общината, на която настоявахме да се направи изследване с препоръки към собствениците за това как да направят сградите си автентични и привлекателни за туристите", коментира още Гергин Борисов.

Организаторите заявиха, че ако исканията им не бъдат разгледани ще предприемат нови протестни действия.